Hoppa till huvudinnehåll
KRAV

KRAV

  • In English
  • Press
  • Lättläst
  • Kontakta oss
  • Mitt KRAV

Huvudmeny

MENYSÖK
  • Just Nu
    • NyhetsarkivNYHETER
    • ForskningsrönNYA RÖN OM SÅDANT SOM FORSKARNA KOMMIT FRAM TILL.
    • Reportage
    • Årets Ekokock
  • Hitta
    • ReceptHÄR KAN DU TA DEL AV RECEPT MED KRAV-MÄRKTA INGREDIENSER
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företagKRAV-CERTIFIERADE FÖRETAG
    • White Guide Café
  • Regler
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • För Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Webbshop
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • Produktfakta
    • Hållbarhetsrapport
    • Press
  • Hem
  • »
  • Om KRAV
  • »
  • KRAV-märkningen
  • »
  • Miljö och klimat
  • »
  • Bördigare jord med KRAV
  • »
  • Bördigheten högre i KRAV
  • KRAV-märkningen
    • Miljö och klimat
      • 5 snabba – därför är KRAV-märkt bra
      • Frågor och svar om ekologisk odling och klimatfrågan
      • Så firar du en klimatvänligare jul!
      • Vardagstips som gör skillnad
      • Bara vanligt vatten?
      • Bördigare jord med KRAV
        • Bördigheten högre i KRAV
      • Därför är KRAV-märkt mat bättre för miljön
        • Akta humlan!
          • Bin och humlor på Bergshyttans Odling
          • Fakta om humlor
          • Hotet mot humlorna
          • Humlor gynnas av ekologisk odling
          • Ökad biologisk mångfald hos Skilleby Trädgård
          • Vad gör KRAV-bönderna för biologisk mångfald?
          • Veckans humla
          • Eko ger mer mångfald
      • Hormonstörande ämnen dåligt reglerade
      • Klimatet
      • Konstgödsel
      • KRAV och klimatet
      • KRAV-märkt är godare för miljön
      • Långt från giftfri miljö
      • Matens kretslopp
      • Miljön
      • Odlar KRAV-märkt för renare vatten
      • Vatten – frågor och svar
    • Djur
      • Så blir fisken KRAV-certifierad
        • Njut av KRAV-märkt lax
      • Så blir grisen KRAV-certifierad
      • Så blir hönan KRAV-certifierad
      • Så blir kycklingen KRAV-certifierad
      • Så blir kon KRAV-certifierad
      • Så blir lammet KRAV-certifierat
      • Så blir nötdjur KRAV-certifierade
      • Djurhälsa enligt vetenskapen
    • Hälsa
      • Bekämpningsmedel
      • Tillsatser
        • Kunskapsläget om cancer och nitrit
    • Socialt ansvar
    • KRAV-märkt restaurang
    • Kontrollen
      • Avvikelser
      • Fakta om kontrollen
    • Skillnader KRAV och EU-eko
      • Du får mer med KRAV
    • 5 tips för trädgården – låt mångfalden blomstra
  • Vanliga frågor & svar
  • Produktfakta
    • Därför ska du välja KRAV-märkta ägg!
      • De säljer KRAV-märkta ägg till de stora krogarna
      • Dioxiner i ägg
    • Glasstider!
      • Om KRAV-märkt glass
    • KRAV-märkt julgran – vad är skillnaden?
    • Äpplen odlade med handarbete och omsorg
      • Fakta om äpplen
      • Frågor och svar om KRAV-märkta äpplen
    • Bara glada laxar i kassen
      • Frågor och svar om fisk
    • Ekologiskt javisst – men leta efter KRAV-märkt råvara!
    • Frågor och svar om KRAV-märkt julskinka
      • Butiker med KRAV-märkt julskinka 2018
    • KRAV-märkt från havet
      • Recept KRAV-märkt sjömat
    • KRAV-märkt från skogen
    • KRAV-märkt frukt
    • KRAV-märkt frukt- och bärdryck
    • KRAV-märkt griskött
    • KRAV-märkt kaffe
    • KRAV-märkt lutfisk
    • KRAV-märkt mjölk
    • KRAV-märkt potatis
    • KRAV-märkta bananer – bra för dig, odlaren och miljön
    • KRAV-märkta jordgubbar
      • Butiker med KRAV-märkta jordgubbar
    • Spannmål
    • Tips på KRAV-märkt helgmat
  • Marknadsrapport 2017
    • Försäljning
    • Produkter
    • Lantbruk
      • Bönder
      • Djur i karens
      • Lamm, Grisar, Höns och Kyckling
      • Mjölkkor och Nötkreatur
      • Åkermark
  • KRAVs hållbarhetsrapport
  • Organisationen KRAV
    • Historik
      • KRAV fyller år
    • Vision och strategi
    • Stadgar
    • Verksamhetspolicy
    • Styrelse
    • Regelkommitté
    • Medarbetare
      • Vd
      • Vice VD
      • Affärsområde Lantbruk
      • Affärsområde Livsmedel
      • Kommunikation
      • Support
    • Vårt manifest
    • Medlemmar
    • Valberedning
    • Årsredovisning
    • KRAVs integritetspolicy
    • Studentuppdrag hos KRAV
    • Kontakta KRAVs medarbetare
    • Lediga jobb
      • Affärsområdeschef Lantbruk
      • Marknads- och regelutvecklare Restauranger, storkök och småskaliga livsmedelsförädlare
      • Marknads- och regelutvecklare Lantbruk med fokus på djurvälfärd
  • #VimedKRAV
    • Biodlaren Lotta:
    • Butikschefen Annelie:
    • Fågelfröförsäljaren Jan:
    • Grisbonden Simon:
    • Grönsaksodlaren Ivar:
    • Grönsaksodlaren Magdalena:
    • Knäckebrödbagaren Annalena
    • Köksmästaren Linnea:
    • Köksmästaren Patrik:
    • Köttförsäljaren Björn:
    • KRAV-ambassadören Nicole:
    • Kryddimportören Mey:
    • Mångodlarna Margareta och Göran:
    • Miljösamordnaren Carolina:
    • Mjölkbonden Emma:
    • Nötköttproducenten Jan:
    • Ölbryggaren Patrik:
    • Oljeproducenten Therese:
    • Seniorkocken Karoline
    • Värdshusvärden Per:
    • Äggproducenten Johan:
    • Äppelodlaren Märta:
    • Bonden och caféägaren Marie:
    • Butikschefen Annelie:
    • Butiksgrundaren Johannes:
    • Entreprenören Karin:
    • Fårbonden Adam:
    • Glasstillverkaren Katarina:
    • Glasstillverkaren Katarina:
    • Grisbonden Karl-Petter:
    • Grönsaksodlaren Ivar:
    • Grönsaksodlaren Joel
    • Knäckebrödbagaren Annalena
    • Köksmästaren Linnea:
    • Köksmästaren Patrik:
    • Köttansvarige Krister:
    • Köttförsäljaren Björn:
    • Kräftfiskaren Peter:
    • KRAV-ambassadören Nicole:
    • Kryddimportören Mey:
    • Miljösamordnaren Carolina:
    • Mjölkbonden Emma:
    • Nötköttproducenten Jan:
    • Ölbryggaren Patrik:
    • Oljeproducenten Therese:
    • Produktutvecklaren Daniel:
    • Restaurangägaren Emma:
    • Restaurangägaren Susanna:
    • Seniorkocken Karoline
    • Skådespelaren Bengt:
    • Te-importören Yuko:
    • Värdshusvärden Per:
    • Wiveca, producent av frysta grönsaker:
    • #VimedKRAV 2
      • Äggproducenten Johan:
      • Äppelodlaren Märta:
      • Bonden och caféägaren Marie:
      • Butiksgrundaren Johannes:
      • Entreprenören Karin:
      • Fårbonden Adam:
      • Glasstillverkaren Katarina:
      • Grisbonden Karl-Petter:
      • Grönsaksodlaren Joel
      • Kräftfiskaren Peter:
      • Kräftfiskaren Peter:
      • Produktutvecklaren Daniel:
      • Restaurangägaren Emma:
      • Restaurangägaren Susanna:
      • Te-importören Yuko:
      • Wiveca, producent av frysta grönsaker:
  • Engagera dig
    • I butiken
    • I skolan
    • På caféet och restaurangen
    • På jobbet

Bördigheten högre i KRAV

Daggmask

Leder ekologisk odling till en högre markbördighet? Många ekolantbrukare som hållit på ett tag tycker nog själva att så är fallet.

Enligt odlingsförsök gjorda vid Rodale Institute i USA ökar mullhalten vid den ekologiska odlingen. Dessutom tränger vattnet lättare ned i marken, det går åt mindre energi vid bearbetningen av jorden, utsläppen av växthusgaser är lägre per ytenhet och odlingen är lönsammare.

Forskningsöversikter av Reganold och Watcher från Washington State University visar också att ekologiskt jordbruk lagrar mer kol i marken, att jordkvaliteten blir bättre och risken för erosion minskar.

Jordlöpare och maskar

DOK-försöken i Schweiz (i regi av FiBL – Forschungsinstitut für Biologischen Landbau) visar att den ekologiska odlingen har något större mängd mikroorganismer i jorden mätt i kg även när jämförelsen gjorts med sådan konventionell odling där djurgödsel har använts.

Vissa studier visar också att marklevande rovinsekter som jordlöpare, kortvingar och spindlar gynnas av ekologisk odling. Analysen är att det helt enkelt finns mera för rovinsekterna att äta när man inte sprutar.

Studier visar också att det är vanligt att mängden mask är högre i ekologisk odling. Det intressanta är vad mer mask kan åstadkomma i marken genom att lufta den, förbättra möjligheterna för vattnet att ta sig ned genom marken, delta i nedbrytning av organiskt material och koncentrationen av näringsämnen. I försöken i Schweiz har de sett att upp till 90 procent av maskgångarna koloniseras av växtrötter.

LÄS MER:
  • Bördigare jord med KRAV
  • Varför inte konstgödsel?
  • Besök i vårbruket – så tänker Joel Månsson om bördighet
  • Matens kretslopp
  • Bygg bördigheten i din trädgård – läs tips från Naturskyddsföreningen
  • Smak av jord – terroir

Senast uppdaterad: 2018-11-14
Skriv ut
Scrolla

upp

Scrolla upp
  • Nyhetsarkiv
    • Nyhetsarkiv
    • Forskningsrön
    • Reportage
    • Pressmeddelanden
  • Hitta
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företag
    • White Guide Café
    • Gårdsbutiker
  • REGLER
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Ladda ner märket
    • Webbshop
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • KRAVs hållbarhetsrapport
    • Engagera dig
    • Kontakta oss
    • Press
Postadress: Box 1037 751 40 UPPSALA
Telefon: 018 - 15 89 00
E-post: info@krav.se
KRAV på Facebook
Twitter
Följ oss på Twitter.
Youtube
Prenumerera på vår YouTube-kanal.
Instagram
Följ oss på Instagram.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi anta att du godkänner detta.OkIntegritetspolicy