Vad betyder KRAV?
- KRAV-märket står för den mest hållbara maten. I princip alla svenskar känner till KRAV. Det gör märkningen till den mest välkända hållbarhetsmärkningen för ekologisk mat i Sverige.
- KRAV-märkt mat framställs med hänsyn till natur, klimat, djur och människor.
- KRAV-bonden använder inte naturfrämmande bekämpningsmedel i sina odlingar, och i stället för konstgödsel används bland annat stallgödsel från de egna djuren.
- KRAV-märkt mat innehåller mycket färre tillsatser än konventionellt framställd mat.
- Tusentals företag inom 15 områden av olika slag har anslutit sig till KRAV. De kan vara odlare, djuruppfödare, företag som tillverkar mat, fiskare och restauranger.
- Namnet KRAV är en förkortning av ”Kontrollföreningen för alternativ odling”, som KRAV hette tidigare.
- KRAV är en ekonomisk förening som är icke vinstdrivande.
Det här är ekologiskt jordbruk
KRAV utvecklar sitt regelverk baserat på IFOAMs principer om ekologisk produktion. IFOAM är en medlemsbaserad internationell organisation som arbetar för hållbart jordbruk.
Ekologiskt jordbruk…
- ska upprätthålla och förbättra markens, växternas, djurens och människans hälsa som en odelbar helhet
- ska grunda sig på levande ekosystem och kretslopp, genom att samarbeta med dem, efterlikna dem och hjälpa till att upprätthålla dem
- bör hanteras på ett försiktigt och ansvarsfullt sätt för att bevara hälsa och välbefinnande hos nuvarande och kommande generationer och miljö
- bör bygga på relationer som säkerställer rättvisa med avseende på den gemensamma miljön och livsmöjligheter
KRAV-märkt mat är ekologisk – och mycket mer
Den KRAV-märkta maten är ekologisk, men har dessutom flera extra tuffa regler för mer biologisk mångfald, mindre klimatpåverkan, god djurvälfärd och bättre arbetsvillkor för dem som arbetar på ett KRAV-anslutet företag. KRAVs regler gäller också fler områden än EU:s regler för ekologiskt, exempelvis fiske, slakt och restauranger.
KRAV-märkt ekologisk mat framställs med naturliga ämnen i naturliga processer. Det betyder exempelvis:
- Man använder inte konstgödsel i odlingarna. I stället används ofta stallgödsel från den egna gården.
- Man besprutar inte odlingarna med naturfrämmande bekämpningsmedel, utan använder i första hand förebyggande metoder som varierad växtföljd mot ogräs och skadedjur, och rensar ogräs med maskiner eller för hand.
- Djuren får äta KRAV-märkt foder. De får utlopp för sina naturliga beteenden, och får vara utomhus mycket. Läkemedel får ges bara när djuren är sjuka – inte förebyggande.
- Genetiskt modifierade organismer (GMO) får inte användas.
- I sammansatta produkter och färdiga KRAV-märkta maträtter, får bara ett fåtal tillsatser användas.
De som vill producera och sälja produkter med KRAVs märke måste följa både EU:s och KRAVs eko-regler. På KRAV-märkta produkter finns ibland både KRAVs och EU:s ekomärke.
Stor skillnad på KRAV-märkt och annan mat
Det är stor skillnad på ekologiska och KRAV-märkta livsmedel och de livsmedel som framställs med andra (konventionella) metoder. En del av skillnaderna gäller djurvälfärd och odling av spannmål, grönsaker, frukt och bär. Hos en KRAV-bonde får djuren leva så naturligt som möjligt, vara utomhus mycket, gå på naturbeten på sommaren och äta KRAV-märkt foder. Odling av grönsaker, frukt och bär sker utan naturfrämmande bekämpningsmedel och utan konstgödsel.
Andra skillnader handlar om vilka tillsatser som får användas vid tillverkning av produkter som sylt, charkuterier och av produkter som består av flera ingredienser, vilka ämnen som förpackningarna får innehålla eller vilken energi som får användas – på KRAV-anslutna företag måste all el komma från förnybar energi. I KRAV-märkt mat tillåts 56 tillsatser. Utöver det är det också tillåtet att använda 8 tillsatser specifikt i KRAV-certifierad vildfångad fisk och skaldjur. I konventionella livsmedel är det tillåtet att använda fler än 300 tillsatser.
KRAV-märkt mat är ofta svensk och närodlad
KRAV-märkt kött och KRAV-märkt mjölk kommer i princip alltid från Sverige. Även annan KRAV-märkt mat är ofta svensk och närproducerad. Väljer man mat som bara är närproducerad kan den vara konventionellt odlad, och då har det använts naturfrämmande bekämpningsmedel och konstgödsel i odlingarna.
Importerad mat kan vara KRAV-märkt
Även exotiska frukter, kaffe och kakao kan KRAV-märkas, liksom många grönsaker som odlas i andra länder och importeras till Sverige. För att importerade varor ska få KRAV-märkas, måste de först uppfylla EU:s eko-regler, och sedan också KRAVs tilläggsregler om exempelvis bra arbetsmiljö för dem som arbetar med odlingar och förädling.
Läs mer om KRAV-märkta produkter
KRAV-märkt mat är den mest kontrollerade
Det är viktigt att alla KRAV-anslutna företag följer KRAVs regler, så att de som köper KRAV-märkt vet att de får vad de betalar för. Minst en gång om året kontrolleras alla KRAV-anslutna företag genom hela livsmedelskedjan av fristående kontrollföretag, så kallade certifieringsorgan. Om man bryter mot reglerna, måste man rätta till felen inom en viss tid. Om det handlar om allvarliga fel kan man bli avstängd från KRAV i 2 år.
KRAV informerar om nyttan med KRAV-märkt mat
KRAV-märkningen sköts av KRAV, en förening som bildades 1985 för att driva utvecklingen av ekologisk och hållbar matproduktion. KRAV vill att KRAV-märket ska hjälpa konsumenter att köpa den mat som är ekologisk och mest hållbar. KRAV informerar om nyttan med KRAV-certifierad produktion och KRAV-märkta produkter. KRAV utvecklar också reglerna som de KRAV-anslutna företagen måste följa när de producerar och säljer sina produkter.
Titta efter KRAV-märket när du handlar
KRAV-märkt mat kan vara dyrare i butiken, för att den är dyrare att producera. Men det skiljer inte alltid så mycket i pris som man kanske tror. Det kan vara värt att lägga en KRAV- märkt produkt i varukorgen – för djuren, den biologiska mångfalden, och för din egen skull.
KRAV-märkt mat finns i de flesta matbutiker, på vissa restauranger och i en del gårdsbutiker.
läs mer om KRAV-märkta produkter
Håll utkik efter KRAV-märket!