Bertil Pettersson har mångårig erfarenhet av rådgivning kring byggnader till ekologiska djur och har också hållit många kurser för lantbrukare kring att bygga lösdrift.
Vad är ditt råd till den som funderar på att bygga lösdrift?
– Första frågan att ställa sig är om man ska utnyttja en befintlig byggnad eller bygga nytt. Det svåra är att se vilka alternativ som finns för att utnyttja befintliga byggnader. För det behövs oftast fler ögon än ens egna som får se byggnaderna på plats.
– Man ska också bygga så att man får förutsättningar för en säker djurhantering. Det ska vara enkelt att få tag i enskilda djur och finnas plats för drivningsgångar och en våg för vägning av djuren.
Vilka är de vanligaste misstagen?
– Att det är för små ytor i förhållande till djurantalet. Djurskyddsbestämmelsernas minimimått är för små, men det är bättre i KRAVs regler. Bygger man liggbås så ska man bygga så att man kan ha stora djur där i framtiden. Ett tips när det gäller köttproduktion är att alla djur ska ha en ätplats, åtminstone när det gäller växande djur. Då kan man ha koll på att de äter. Ger man dem kraftfoder separat måste också alla kunna äta samtidigt.
– Ett annat misstag är att man inte bygger flexibelt så att man kan ändra om. Om man bygger för ströbädd med skrapad gång bör man fundera över om det går att få in liggbås där i framtiden
– Ofta bygger man för tätt så att man får dålig luft.
Vilka är dina främsta tips för att hålla nere kostnaderna vid bygge av lösdrift?
– Håller man nere på investeringskostnaderna får man ofta betala mer i driftskostnad istället. Det är dyrt att bygga liggbås och lägga in skrapor, men i det långa loppet är det också dyrt att strö med halm och att skrapa gångar med traktor. Det är viktigt att ta tid att planera ordentligt. Någon sa att det är bättre att planera i två år och bygga i två månader än tvärtom.
– Du måste veta vad du vill ha så att du inte hamnar i händerna på byggföretagen. Ju mindre man vet, desto lättare känns det att köpa en färdig lösning. Lär du dig mer om byggnation och djurens behov så vill du uppfylla de behov djuren har. Då blir det svårare att köpa en färdig lösning.
Kontakta Bertil
Tele: 0705-807415
Gårdsexempel
- Nybygge för 60 kor i Västerbotten
- De ordnar lösdrift med små medel
- Nya lösningar i befintliga byggnader. Ekologiskt lantbruk nr 3 2011
Bertils checklistor