Fem KRAV-certifierade skolor finns bland de tio som har nominerats till KRAVs pris Årets hållbara offentliga restaurang. Priset delas ut på White Guide Junior-galan i Malmö 17 september.
KRAV-certifiering är ett av flera hållbarhetskriterier som juryn utgår från när pristagaren utses. KRAV delar ut priset i samarbete med White Guide Junior, och tävlingens jury ser till helheten när de bedömer hållbarheten i skolrestaurangerna.
– Vi ser att de skolor som satsar på KRAV-märkta livsmedel ofta jobbar med frågor som matsvinn, minskar på köttet och serverar mer svenska grönsaker och baljväxter. Det gör också att måltidskostnaderna på KRAV-certifierade skolor inte brukar öka, säger Staffan Carlberg, Marknads- och regelutvecklare för Restaurang och storkök på KRAV.
Syftet med White Guide Junior är att lyfta fram allt det goda som görs på förskolor och skolor runt om i Sverige. Inför nomineringen har man besökt cirka 250 skolor och tittat på sådant som måltidsmiljö, smak och näring i maten, pedagogiskt samarbete, kommunala satsningar och andra saker som bidrar till att höja måltidsupplevelserna för eleverna.
På galan i september presenterar White Guide Junior också årets upplaga av Sveriges enda skolrestaurangguide, Sveriges bästa Skolmåltider. Där finns alla nominerade till Årets hållbara offentliga restaurang med, liksom de nominerade i åtta andra kategorier för skolrestauranger.
De nominerade till Årets hållbara offentliga restaurang:
Byskolan, Lund (KRAV-certifierad med 3 stjärnor)
Skogsbackens förskola, Stenungsund (KRAV-certifierad med 3 stjärnor)
Tullängsgymnasiet, Örebro (KRAV-certifierad med 2 stjärnor)
Hagaskolan, Varberg (KRAV-certifierad med 1 stjärna)
Älvkullegymnasiet, Karlstad (KRAV-certifierad med 1 stjärna)
Kyrkmons skola, Sundsvall
Landamäreskolan, Göteborg
Skapaskolan, Huddinge
Strandskolan, Tyresö
Svansjöns förskola, Malmö
Fakta om KRAV-certifiering av restauranger:
1 stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
2 stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
3 stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel
Kontakt:
Staffan Carlberg, Marknads- och regelutvecklare Restaurang och storkök KRAV, 070-311 05 70
Nina Halling, Kommunikationschef KRAV, 070-842 43 73