Griskött

I KRAV-märkt grisproduktion får djuren leva ett naturligt grisliv. De får gå utomhus och äter KRAV-märkt foder. På konventionella grisgårdar hålls grisar inomhus på cementgolv och slaktsvinen får aldrig gå ut.

Bilden kommer från Gårdssällskapet som säljer KRAV-märkt kött.

De flesta grisar i Sverige får aldrig vara ute, men det får grisar på KRAV-certifierade gårdar. Förutom att de på sommaren ska ha möjlighet att böka och beta ska bonden även arbeta systematiskt för djurens goda hälsa.

Bra saker med KRAV-märkt griskött

  • Grisarna får utlopp för sitt naturliga beteende.
  • De kan söka föda genom att beta och böka i jorden under sommaren.
  • Grisarna kan gå ut året om.
  • De kan svalka sig i gyttjebad på sommaren.
  • De har fri tillgång till hö eller annat grovfoder inomhus.
  • De äter KRAV-godkänt foder, varav minst hälften odlas på gården.
  • Suggorna ska kunna bygga bo när de ska få ungar.
  • Grisar som är sjuka ska behandlas, men det är inte tillåtet att medicinera dem förebyggande.
  • Elpådrivare är inte tillåtet vid slakt.
  • KRAV-märkt skinka innehåller inte tillsatt nitrit, eftersom nitrit befaras vara cancerframkallande.