Griskött

I KRAV-märkt grisproduktion får djuren följa sitt naturliga beteende. De får gå utomhus och äter KRAV-märkt foder. På konventionella grisgårdar hålls grisar inomhus på cementgolv och slaktsvinen får aldrig gå ut.

Bilden kommer från Gårdssällskapet som säljer KRAV-märkt kött.

De flesta grisar i Sverige får aldrig vara ute, det får grisar på KRAV-certifierade gårdar. Förutom att de på sommaren ska ha möjlighet att böka och beta ska bonden även arbeta systematiskt för djurens goda hälsa.

Bra saker med KRAV-märkt griskött

  • Grisarna får bejaka sitt naturliga beteende.
  • De kan söka föda genom att beta och böka i jorden under sommaren.
  • De äter KRAV-godkänt foder, varav minst hälften odlas på gården.
  • Grisarna kan gå ut året om.
  • De kan svalka sig i gyttjebad.
  • De har fri tillgång till hö eller annat grovfoder inomhus.
  • Suggorna ska kunna bygga bo innan de ska få ungar.
  • Grisar som är sjuka ska behandlas men det är inte tillåtet att medicinera förebyggande.
  • Elpådrivare är inte tillåtet vid slakt.
  • KRAV-märkt skinka innehåller inget tillsatt nitrit som befaras vara farlig för hälsan.