Regeringen ser potential och mervärden i ekologisk produktion för svenska konsumenter och svenskt lantbruk i Livsmedelsstrategin. I regeringsbeslutet anges att ”Den sviktande trenden vad gäller efterfrågan på ekologiska produkter i samband med sänkt köpkraft hos konsumenterna de senaste åren har börjat vända. Regeringen anser att det ska finnas förutsättningar för att en ökad efterfrågan ska kunna mötas av svenska producenter, snarare än att det resulterar i en ökad import av ekologiska livsmedel. Ekologisk produktion kan driva utvecklingen av både maskiner och odlingsmetoder för minskad resursanvändning och ökad avkastning vilket också kommer den konventionella odlingen till del.”
KRAV och ekobranschen är beredda att bidra till en ökad produktion av svenska ekologiska livsmedel på såväl den inhemska marknaden som på våra exportmarknader.
Den nya livsmedelsstrategin lyfter även vikten av en ökande livsmedelsproduktion – för bättre beredskap. Vi lever i en värld av tilltagande oro, där risken för att Sverige ska drabbas av kris eller krig känns mer påtaglig än 2017, och Sverige är i dag självförsörjande på livsmedel till endast 50 procent. Varannan tugga är importerad!
Av många skäl är det därför viktigt att Sverige stödjer ekologisk produktion för att bli mer självförsörjande på livsmedel:
- Ekologisk matproduktion är mer självförsörjande, eftersom man varken behöver importera konstgödsel eller naturfrämmande bekämpningsmedel, och djurens foder oftast odlas på gården.
- Eko-gårdar har ofta en mångsidig produktion med både djur och växtodling för att främja ett kretslopp på den egna gården.
- Ekologisk matproduktion sker inte i stordrift koncentrerad till få platser, utan är spridd över hela landet.
- Ekobönder har kunskap om hur man producerar mat på ett resurssnålt lantbruk.
Förutom att bidra till ökad självförsörjningsförmåga, bidrar ekologiskt lantbruk till de svenska miljömålen och de globala hållbarhetsmålen: till mer biologisk mångfald, renare grundvatten, levande matjordar, godare djurvälfärd och mer naturlig och hälsosam mat på våra tallrikar.