Regelöversyn - Livsmedelsförädling (Kapitel 9)

ekoibutik-2_1600x1200-1718633950

Här kan du läsa om de regelöversyner som just nu pågår hos KRAV gällande livsmedelsförädling. 

Remissen för nya regler för livsmedelsförädling stängde 16 mars. Nya regler beslutades av KRAVs styrelse 3e juni.
 

Kapitel 9. Livsmedelsförädling

De flesta av de ändringar som kommer göras är för att öka läsbarhet och användarvänlighet. I de nya regelskrivningarna framgår till exempel av reglerna hur de ska kontrolleras. I övrigt har följande förändringar beslutats av KRAVs styrelse:

KRAVs regler kring bärare och lösningsmedel
Reglerna om bärare och lösningsmedel kommer ändras  och reglerna harmoniseras med EU-förordningen för ekologisk produktion.   

Bilaga 2 över tillåtna tillsatser
Bilaga 2 kommer tas bort, och vi kommer istället endast hänvisa till (EU) 2021/1165 där motsvarande förteckning över tillåtna tillsatser finns. Detta görs eftersom KRAVs bilaga 2 endast uppdateras en gång per år och del A av bilaga V kan ändras där emellan.  

Regel 9.4.1 om ämnen i kontakt med livsmedel
Regeln om ämnen i kontakt med livsmedel kommer tas bort. Regeln tillkom i KRAVs regler 1999 men täcks idag in av andra befintliga regler.

Nästa steg är att de förändrade reglerna ska acceptansbedömas av Swedac i oktober. Först när det är klart kommer de nya reglerna publiceras i sin helhet. Reglerna börja gälla med start 1 januari 2026.

Har du synpunkter på KRAVs regler om livsmedelsförädling? Skicka ett mejl till regler@krav.se