Grundprincipen är att alla råvaror av jordbruksursprung ska vara KRAV-certifierade. Reglerna i det här avsnittet beskriver detaljerna kring råvaror i KRAV-certifierade produkter.
9.1.1 KRAV-certifierade råvaror
I produkter som ska marknadsföras med KRAVs namn eller märke ska du använda KRAV-certifierade råvaror när dessa finns att tillgå. (K)
9.1.2 Minst 95 procent KRAV-certifierade ingredienser
Du får använda KRAVs namn och märke på produkter med minst 95 viktprocent KRAV-certifierade ingredienser (K). Du ska räkna på mängden ingående ingredienser. (EU)
Om andelen är lägre än 95 viktprocent får du ange vilka ingredienser som är KRAV-certifierade om du följer reglerna i avsnitt 9.6. (K)
9.1.3 Koksalt och vatten
Koksalt och vatten kan inte KRAV-certifieras och ska inte räknas med vid beräkning av KRAV-certifierad andel i en sammansatt produkt. Du ska dock räkna med vatten som blivit tillsatt vid rekonstituering. (K)
9.1.4 Brist på KRAV-certifierad råvara
I sammansatta produkter får det ingå som mest 5 procent råvaror som inte är
KRAV-certifierade, om du kan visa att det inte går att få tag på KRAV-certifierad råvara av ett visst slag i tillräcklig mängd eller kvalitet (K). I första hand ska du då välja en EU-ekologisk råvara (K). Om det inte heller är möjligt får du välja en konventionell råvara enligt vad som anges i regel 9.1.5, 9.1.6 och 9.1.7 (EU/K).
9.1.5 Konventionella råvaror
Konventionella råvaror av jordbruksursprung får endast användas om (EU):
- råvaran är tillåten enligt bilaga IX till förordning (EG) nr 889/2008, eller
- har godkänts av Livsmedelsverket enligt artikel 29 i samma förordning, efter ansökan från dig.
Enligt artikel 29 i förordning (EG) nr 889/2008 kan Livsmedelsverket utfärda ett tidsbegränsat tillstånd att använda en viss konventionell ingrediens i en viss produkt. Läs om hur du ansöker på Livsmedelsverkets webbplats www.livsmedelsverket.se
Regeln gäller inte produkter som innehåller KRAV-certifierad vildfångad fisk eller skaldjur.
9.1.6 Konventionella råvaror i produkter som innehåller KRAV-certifierad vildfångad fisk eller skaldjur
Konventionella råvaror av jordbruksursprung får endast användas om (K):
- råvaran är tillåten enligt bilaga IX till förordning (EG) nr 889/2008, elle
- du kan visa att råvaran inte finns att tillgå vare sig som KRAV-certifierad eller EU-ekologisk i tillräcklig mängd eller kvalitet.
Ditt certifieringsorgan avgör om den konventionella råvaran är tillåten att använda. (K)
9.1.7 Konventionella råvaror som inte får användas
Trots vad som står i regel 9.1.4 och 9.1.5 får en konventionell råvara inte användas i KRAV-certifierad livsmedelsförädling
- i en produkt med en KRAV-certifierad ingrediens av samma slag (EU)
- om den innehåller eller är framtagen av eller med GMO (EU)
- om den framställts med processer som inte är tillåtna enligt regelavsnitt 9.2 (EU)
- om den består av eller innehåller tillverkade nanomaterial (K)
- om den innehåller tillsatser som inte är tillåtna enligt bilaga 2 (EU).