I det här avsnittet finns regler om tilläggskrav för produkter som inte tas upp i 16.7 eller 16.8.
16.9.1 Produkter från vattenbruk
Produkter från vattenbruk som certifierats enligt förordning (EG) nr 834/2007 får KRAV-märkas. Ett undantag är varmvattenräkor, alltså storvuxna tropiska räkor, som inte får KRAV-märkas. (K)
Du får inte varaktigt förändra områden med naturliga ekosystem och högt skyddsvärde (HCV – High Conservation Value). Områden med höga skyddsvärden som tagits i bruk för mer än fem år sedan kan dock accepteras för produktion.
16.9.2 Förädlade livsmedelsprodukter
Om du vill KRAV-märka förädlade livsmedelsprodukter gäller följande (K):
- Alla ingående råvaror ska vara KRAV-certifierade, när dessa finns att tillgå.
- Minst 95 viktsprocent av ingredienserna ska alltid vara KRAV-certifierade.
- Samtliga ekologiska ingredienser som ska räknas som KRAV-certifierade ska uppfylla tilläggskraven i detta kapitel.
- Endast de tillåtna livsmedelstillsatser som anges i bilaga 2 i KRAVs regler får ingå.
16.9.3 Foder och foderråvaror
Om du importerar eller för in foder eller foderråvaror så ska du följa reglerna i kapitel 11, samt dessutom uppfylla tilläggskraven i det här kapitlet (K).