KRAV
KRAV
In English
Press
Lättläst
Kontakta oss
Mitt KRAV
Sökord
Huvudmeny
MENY
SÖK
Just Nu
Nyhetsarkiv
NYHETER
Forskningsrön
NYA RÖN OM SÅDANT SOM FORSKARNA KOMMIT FRAM TILL.
Reportage
En grej vi märkt
Hållbara val
Hitta
Recept
HÄR KAN DU TA DEL AV RECEPT MED KRAV-MÄRKTA INGREDIENSER
KRAV-märkta restauranger
KRAV-certifierade företag
KRAV-CERTIFIERADE FÖRETAG
White Guide Café
Regler
KRAVs regler
Påverka KRAVs regler
Avslutade översyner
Regelprocess
För Företag
Välj verksamhet
Certifieringsorgan
Licenspriser
Hjälpmedel
Webbshop
Webbutbildning
Om KRAV
KRAV-märkningen
Vanliga frågor & svar
Hållbarhetsrapport
Produktfakta
Press
Du är här
KRAVs Regler 2019-2020
»
4 Växtodling
»
4.1 Anmälan och karenstider
»
4.1.5 Karenstid och säsonger
Sök bland gällande regler
Ändring
- Alla -
Akut
Ändrad
Ny
Utgått
- Alla -
Akut
Ändrad
Ny
Utgått
Välj valfritt filter och klicka på applicera för att se resultaten.
Gällande
1 Introduktion till KRAVs regler
1.1 Det här är KRAV
1.2 Den ekologiska produktionens målsättning
1.3 Regelverkets grunder
1.4 Allmänna regler för certifiering (se kapitel 2)
1.5 Allmänna verksamhetsregler (se kapitel 3)
1.6 Växtodling (se kapitel 4)
1.7 Djurhållning (se kapitel 5)
1.8 Biodling (se kapitel 6)
1.9 Vattenbruk (se kapitel 7)
1.10 Vildväxande produktion (se kapitel 8)
1.11 Livsmedelsförädling (se kapitel 9)
1.12 Slakt (se kapitel 10)
1.13 Fodertillverkning (se kapitel 11)
1.14 Produktionshjälpmedel (se kapitel 12)
1.15 Enproduktcertifiering (se kapitel 13)
1.16 Butik (se kapitel 14)
1.17 Restauranger och storhushåll (se kapitel 15)
1.18 Import och införsel (se kapitel 16)
1.19 Fiske (se kapitel 17)
1.20 Regler för certifieringsorgan (se kapitel 18)
1.21 Certifiering av kedjor (se kapitel 19)
1.22 Märkning och marknadsföring (se kapitel 20)
2 Allmänna regler för certifiering
2.1 Vad det innebär att vara KRAV-ansluten
2.1.1 Vilka som kan bli KRAV-anslutna
2.1.2 Verksamhet som kräver KRAV-certifiering
2.1.3 Verksamhet som inte behöver vara KRAV-certifierad
2.1.4 Regelområden
2.1.5 Registrering hos KRAV – Ny i certifieringen
2.1.6 Ansökan till ackrediterat certifieringsorgan
2.1.7 Tidpunkt för ansökan
2.1.8 Följa regler och regeländringar
2.1.9 KRAVs regler följer EU-förordning (EG) nr 834/2007
2.1.10 KRAV-märkning i relation till andra ekologiska regelverk
2.1.11 Följa lagen
2.2 Certifikat
2.2.1 Giltigt certifikat
2.2.2 Certifikat för varje regelområde
2.2.3 Anmäla ändringar
2.2.4 Meddela artiklar till KRAV
2.3 Dina åtaganden som certifierad
2.3.1 Informera personalen
2.3.2 Kontaktperson
2.3.3 Lämna uppgifter om din produktion till KRAV
2.3.4 Dokumentationskrav
2.3.5 Anmäla avvikelser
2.3.6 Informera köpare om ändringar
2.3.7 Ekonomiskt ansvar gentemot köpare
2.4 Kontroller
2.4.1 Kontrollintervall
2.4.2 Oanmälda kontroller och extrakontroller
2.4.3 Tillträde
2.4.4 Provning
2.5 Om du inte följer reglerna
2.5.1 Upprättande av en avvikelse
2.5.2 Släckning av en avvikelse
2.5.3 Omgående släckning av en avvikelse
2.5.4 Mindre avvikelser
2.5.5 Om åtgärder mot en mindre avvikelse inte godkänns
2.5.6 Kontroll av åtgärder mot en mindre avvikelse
2.5.7 Orsaker till större avvikelser
2.5.8 Större avvikelse som kan avhjälpas
2.5.9 Om dina åtgärder mot en större avvikelse inte godkänns
2.5.10 Om du inte följt åtgärdsplanen mot en större avvikelse
2.5.11 Om en större avvikelse inte kan avhjälpas
2.5.12 Avstängningsgrundande avvikelser
2.5.13 Borttagande av märkning
2.5.14 Tillfälligt tillbakadragande av certifikat vid avvikelse
2.5.15 Varaktigt tillbakadraget certifikat
2.5.16 Att återfå certifikat
2.6 Att överklaga beslut eller lämna klagomål
2.6.1 Rätt att överklaga
2.6.2 Överklaga till olika instanser
2.6.3 Vem som får överklaga
2.6.4 Omprövning
2.6.5 Klagomål
2.7 Avtalsfrågor
2.7.1 KRAV-anslutning
2.7.2 Avtalet med certifieringsorganet
2.7.3 Uppsägning av avtal
2.7.4 Licens- och certifieringsavgift
2.7.5 Redovisning av försäljningsvärden
2.8 Byte av certifieringsorgan
2.8.1 Ansökan om byte
2.8.2 Dokumentationskrav vid byte av certifieringsorgan
2.8.3 Kontroll vid byte av certifieringsorgan
2.9 Sekretess
2.10 Hantering av personuppgifter
2.10.1 Publicering av uppgifter
2.10.2 Samtycke till hantering av personuppgifter
2.10.3 Rätt till information
2.10.4 Ändrat samtycke eller ändring av uppgifter
2.11 Lantbrukares samarbete med underleverantör som inte är KRAV-certifierad
2.11.1 När avtal krävs
2.11.2 Anmälan och avtal
2.11.3 Innehåll i avtal
2.11.4 Förteckning över underleverantörer
2.12 Avstängning vid agerande som kan skada KRAVs varumärke
2.12.1 Avstängningsgrundande agerande
2.12.2 Skadestånd
3 Allmänna verksamhetsregler
3.1 Socialt ansvar
3.1.1 Berörd arbetskraft
3.1.2 Respektera mänskliga rättigheter
3.1.3 Följa lagstiftning om socialt ansvar
3.1.4 Checklista för socialt ansvar
3.1.5 Säkra och hygieniska boendeförhållanden
3.1.6 Information på olika språk
3.2 Hantering och lagring av KRAV-certifierad produkt
3.2.1 Generell åtskillnad
3.2.2 Åtskillnad vid förädling
3.2.3 Undvika föroreningar
3.2.4 Att ta emot en KRAV-certifierad produkt
3.2.5 Märkning vid lagring
3.2.6 Lagringsatmosfär
3.3 Ämnen och material
3.3.1 Allmänt om ämnen och material
3.3.2 Försiktighetsprincip – Utbytesprincip
3.3.3 Förebyggande åtgärder
3.3.4 GMO-förbud
3.3.5 Riskbedömning för GMO
3.3.6 Nanomaterial och nanoteknik får inte användas
3.4 Minskad miljö- och hälsopåverkan från hygienarbete
3.4.1 Omfattning
3.4.2 Dokumentation
3.4.3 Tillåtna medel vid rengöring och desinfektion
3.4.4 Skadedjursbekämpning
3.4.5 Kemiska medel mot gnagare
3.4.6 Bekämpning i lokaler utan KRAV-certifierade produkter
3.4.7 Undantag i butik endast efter prövning
3.5 Förpackningar
3.5.1 Resurseffektiva förpackningslösningar
3.5.2 Undvika hälso- och miljöskadliga ämnen och material
3.5.3 Förbud mot Bisfenol A
3.5.4 Förbud mot PVC och andra klorbaserade plaster
3.5.5 Inga konserveringsmedel eller desinfektionsmedel
3.6 Miljö-, natur- och kulturskydd
3.6.1 Natur- och kulturskydd
3.6.2 Produkter att undvika
3.6.3 Farligt avfall
3.6.4 Avlägsnande av skrot och skräp
3.6.5 Material för reparationsändamål
3.6.6 Trådstängsel
3.6.7 Systematiskt miljöarbete för lantbruksföretag
3.6.8 Systematiskt miljöarbete för övriga företag
3.7 Energianvändning
3.7.1 Sparsamt körsätt – förare som omfattas
3.7.2 Sparsamt körsätt – utbildningens innehåll
3.7.3 Förnybar el
3.7.4 Införande av regeln om förnybar el
3.7.5 Elanvändning du inte råder över
3.7.6 Energieffektivisering
3.7.7 Energikartläggning
3.7.8 Val av köldmedier i butik
3.8 Energiplanering för lantbruksföretag
3.8.1 Energikartläggning lantbruk
3.8.2 Nyckeltal för energi
3.9 Energiplanering för växthus
3.9.1 Energikartläggning växthus
3.9.2 Förnybar energi
3.9.3 Isolera under vintertid
3.10 Allmänna verksamhetsregler vid certifiering utanför EU/EES
3.10.1 Omfattning
3.10.2 Vilka regler gäller
3.10.3 Socialt ansvar
3.10.4 Hantering och lagring
3.10.5 Ämnen och material
3.10.6 Minskad miljö- och hälsopåverkan från hygienarbete
3.10.7 Förpackningar
3.10.8 Natur- och kulturskydd
3.10.9 Farligt avfall
3.10.10 Avlägsnande av skrot- och skräp
3.10.11 Systematiskt miljöarbete
3.10.12 Energianvändning
3.11 Tillval: Hygienregler vid odling och hantering av frukt och grönt
3.11.1 Anmäla verksamheten
3.11.2 Riskbedömning av vattenkällor för bevattning och tvätt
3.11.3 Vattnets mikrobiologiska kvalitet
3.11.4 Lämplig bevattningsteknik samt tidpunkt för bevattning under odlingssäsong
3.11.5 Hygien
3.11.6 Emballage och utrustning
4 Växtodling
4.1 Anmälan och karenstider
4.1.1 Allmänt om anmälan och karenstid
4.1.2 Karenstid för ettåriga grödor
4.1.3 Karenstid för vallar och beten
4.1.4 Karenstid för frukt och bär
4.1.5 Karenstid och säsonger
4.1.6 Förlängning av karenstid
4.1.7 Karenstid vid odling i avgränsat substrat
4.1.8 Foder från en odling i karens (gäller inte växthus)
4.1.9 Utsäde från en odling i karens
4.1.10 Retroaktivt godkännande av karenstid
4.1.11 Retroaktivt godkännande för en del av karenstiden
4.1.12 Övergång från EU-ekologisk till KRAV-certifierad odling
4.2 Dokumentation av odling
4.2.1 Odlingsjournal
4.3 Åtskillnad mellan konventionell och KRAV-certifierad produktion
4.3.1 Åtskillnad mellan KRAV-certifierade och konventionella produktionsenheter
4.3.2 Flera brukningsenheter eller nära samarbete med andra gårdar
4.3.3 Inte tillåtet att flytta runt KRAV-certifierad odling
4.3.4 Parallellodling inte tillåten
4.3.5 Undantag och parallellodlingskontroll
4.4 Föroreningar och skyddsavstånd
4.4.1 Tidigare markanvändning
4.4.2 Underkännande av en förorenad odlingsplats eller gröda
4.4.3 Skyddsavstånd till egen konventionell odling (gäller inte växthus)
4.4.4 Gräns till annan konventionell odling (gäller inte växthus)
4.4.5 Rengöring av maskiner
4.4.6 Hårt trafikerade vägar (gäller inte växthus)
4.4.7 Begränsning av tungmetalltillförsel (gäller inte växthus)
4.4.8 Beräkna högsta tillåtna giva
4.5 Natur- och kulturskydd, god hävd och odling på mulljordar
4.5.1 Skötselplan
4.5.2 Åtgärder för natur- och kulturskydd
4.5.3 God hävd
4.5.4 Odling på mulljordar
4.6 Hushålla med växtnäringen
4.6.1 Baljväxter och vall eller gröngödsling i växtföljden (gäller inte växthus)
4.6.2 Minimering av erosion och växtnäringsläckage
4.6.3 Permanent bevuxen zon mot vattendrag (gäller inte växthus)
4.6.4 Nedbrukning av flytgödsel, urin och rötrest (gäller inte växthus)
4.6.5 Gödslingsplan
4.7 Växtnäringsbalans
4.7.1 Krav på fosforbalans (gäller inte växthus)
4.7.2 När fosforbalans ska beräknas (gäller inte växthus)
4.7.3 Underlag för beräkning av fosforbalans (gäller inte växthus)
4.7.4 Aktuell markkarta vid överskott av fosfor (gäller inte växthus)
4.7.5 Gränsvärden för överskott av fosfor (gäller inte växthus)
4.7.6 Åtgärdsplan vid överskott av fosfor (gäller inte växthus)
4.7.7 Krav på kvävebalans (gäller inte växthus)
4.7.8 Åtgärdsplan vid överskott av kväve (gäller inte växthus)
4.7.9 Krav på växtnäringsbalans för växthus
4.8 Gödselmedel och jordförbättringsmedel
4.8.1 Användning av gödsel- och jordförbättringsmedel
4.8.2 Tungmetaller och andra oönskade ämnen
4.8.3 Inga genetiskt modifierade organismer
4.8.4 Tillåtna organiska gödsel- och jordförbättringsmedel
4.8.5 Stallgödsel från konventionell produktion som inte är tillåten
4.8.6 Otillåtna organiska gödsel- och jordförbättringsmedel
4.8.7 Användning av rötrest från biogasanläggning
4.8.8 Tillåtna oorganiska gödsel- och jordförbättringsmedel
4.8.9 Otillåtna oorganiska gödselmedel
4.8.10 Mikronäringsämnen
4.9 Växtskydd
4.9.1 Förebyggande metoder
4.9.2 Inga genetiskt modifierade organismer
4.9.3 Tillåtna växtskyddsmedel
4.9.4 Otillåtna växtskyddsmedel
4.9.5 Tillsatser i växtskyddsmedel
4.10 Utsäde och vegetativt förökningsmaterial
4.10.1 Ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial
4.10.2 Behandlat utsäde
4.10.3 Utsäde från karensårsodling
4.10.4 Begränsningar och villkor för användning av konventionellt förökningsmaterial för fleråriga växter
4.10.5 Utsäde för groddning och skottodling
4.11 Odling i växthus
4.11.1 Så- och planteringsjordar
4.11.2 Odling i avgränsade substrat
4.11.3 Hydrokulturer
4.11.4 Konstljus
4.12 Svampodling
4.12.1 Substrat
4.12.2 Konstljus
5 Djurhållning
5.1 Gemensamma regler för alla djurslag
5.1.1 Allmänt
5.1.1.1 God omsorg och miljö
5.1.1.2 Kunskaper om djurhållning
5.1.2 Anmälan och karens
5.1.2.1 Anmälan
5.1.2.2 Karensstart
5.1.2.3 Karenstid
5.1.2.4 Karenstid vid övergång från EU-ekologisk till KRAV-certifierad produktion
5.1.3 Parallellproduktion och produktionsväxling
5.1.3.1 Parallellproduktion
5.1.3.2 Undantag då parallellproduktion är tillåten
5.1.3.3 KRAV-certifierat och EU-ekologiskt av samma djurslag samtidigt
5.1.3.4 Växla mellan KRAV-certifierad och EU-ekologisk produktion
5.1.3.5 Växla mellan KRAV-certifierad och konventionell produktion
5.1.4 Märkning och dokumentation
5.1.4.1 Märkning av djur
5.1.4.2 Dokumentation
5.1.4.3 Dokumentation för livdjur
5.1.5 Inköp av djur
5.1.5.1 Inköp av djur för avel och rekrytering
5.1.5.2 Inköp av djur för uppfödning till slakt
5.1.5.3 Inköp av enstaka konventionella djur för avel och rekrytering
5.1.5.4 Inköp av flera konventionella djur vid ändringar i produktionen
5.1.5.5 Inköp av konventionella djur vid utökning efter godkännande av Jordbruksverket
5.1.6 Avel
5.1.6.1 Naturlig parning och födsel
5.1.6.2 Avelsmaterial för att främja ekologisk produktion
5.1.6.3 Embryoöverföring
5.1.6.4 Inga preparat för att kontrollera fortplantning
5.1.6.5 Inga genmodifierade djur
5.1.6.6 Skötsel av alla djur enligt KRAVs regler
5.1.7 Utevistelse och bete
5.1.7.1 Maximerad utevistelse
5.1.7.2 Bete för foder och sysselsättning
5.1.7.3 Produktion året om
5.1.7.4 Stängsel
5.1.7.5 Utevistelseytan
5.1.7.6 Djur i fäboddrift
5.1.8 Stallförhållanden
5.1.8.1 Stallar
5.1.8.2 Utegångsbesättningar
5.1.8.3 Fri rörlighet för alla djur
5.1.8.4 Tillfällig uppbindning
5.1.8.5 Hel golvyta
5.1.8.6 Djurens liggplats
5.1.8.7 Tillgång till ätplatser
5.1.8.8 Tillgång till dagsljus
5.1.8.9 Ingen eltråd i stallet
5.1.9 Foder och vatten
5.1.9.1 Självförsörjning av foder
5.1.9.2 Samarbete om foder och gödsel mellan KRAV-certifierade gårdar
5.1.9.3 Inköpt foder
5.1.9.4 Gödselspridning på ekologisk mark
5.1.9.5 Vatten
5.1.9.6 Foder av god kvalitet och anpassat till djurslaget
5.1.9.7 KRAV-certifierat foder
5.1.9.8 Mineralfoder och liknande
5.1.9.9 Inga genetiskt modifierade organismer i foder
5.1.9.10 Tillåtna animaliska fodermedel
5.1.9.11 Foder från mark i karens
5.1.9.12 Skörd från din egen gård de första 12 månaderna – upp till 20 procent
5.1.9.13 Skörd från din egen gård efter minst 12 månader – upp till 100 procent
5.1.9.14 Inköpt karensfoder – upp till 30 procent
5.1.9.15 Kombinationer av karensfoder – upp till 30 procent
5.1.9.16 Samtidig omställning – upp till 100 procent
5.1.9.17 Samarbetsavtal – flera gårdar ses som en enhet
5.1.10 Processer, tillsatser och konservering av foder
5.1.10.1 Godkända foderprocesser
5.1.10.2 Salt i fodret
5.1.10.3 Spårämnen, vitaminer och mineraler
5.1.10.4 Aminosyror och urea
5.1.10.5 Foderkonserveringsmedel
5.1.10.6 Inga tillsatser till halm
5.1.10.7 Tillsatser och substrat vid ensilering
5.1.10.8 Syrning av mjölk
5.1.11 Hälsa och skötsel
5.1.11.1 Tillsyn
5.1.11.2 Djurens hälsa
5.1.11.3 Djurens renhet
5.1.11.4 Förebyggande hälsoarbete
5.1.11.5 Uppföljning med veterinär
5.1.11.6 Omhändertagande av sjuka djur
5.1.11.7 Injektioner med vitaminer och mineraler
5.1.11.8 Rutinmässig eller förebyggande läkemedelsbehandling
5.1.11.9 Läkemedelsbehandling vid behov
5.1.11.10 Parasitbekämpning
5.1.11.11 Avmaskning med avermectiner
5.1.11.12 Karenstid vid läkemedelsbehandling
5.1.11.13 Karensfria preparat och behandlingar
5.1.11.14 Karenstid vid upprepad läkemedelsbehandling
5.1.11.15 Stympning
5.1.12 Hantering och transport
5.1.12.1 Ilastning, transport och urlastning
5.1.12.2 Sammanhållning av djurgrupper
5.1.13 Ull och hudar
5.1.13.1 Användning av KRAVs namn vid försäljning av ull eller hudar
5.1.13.2 Hur KRAVs namn får användas
5.1.13.3 Var märkningen får sitta
5.1.13.4 Företag som berett ull eller hudar
5.2 Nötkreatur
5.2.1 Karenstider vid inträde och inköp
5.2.1.1 Karenstider vid inträde
5.2.1.2 Karenstid för inköpta konventionella nötkreatur
5.2.2 Inköp av djur
5.2.2.1 Inköp av KRAV-certifierade kalvar för uppfödning till slakt
5.2.2.2 Inköp av enstaka konventionella nötkreatur
5.2.3 Utevistelse och bete
5.2.3.1 Tid på betet för nötkreatur (ej mjölkkor)
5.2.3.2 Betesintag under betesperioden
5.2.3.3 Bete för mjölkkor
5.2.3.4 Betesintag för ungtjurar
5.2.3.5 Utevistelse för kalvar
5.2.3.6 Utevistelse för avelstjurar
5.2.3.7 Utevistelse för nötkreatur utöver betesperioden
5.2.3.8 Tillfällig innevistelse för nötkreatur
5.2.3.9 Ungtjurar anmälda till slakt
5.2.4 Stallförhållanden
5.2.4.1 Mått i stallar för nötkreatur
5.2.4.2 Inomhusyta
5.2.4.3 Utomhusyta (Rastgård)
5.2.4.4 Nötkreatur i ligghall
5.2.4.5 Tillgång till liggplatser
5.2.4.6 Lösdrift vid nybygge
5.2.4.7 Möjlighet att kalva avskilt
5.2.4.8 Kalvar i grupp
5.2.4.9 Undantag för bundna nötkreatur i små jordbruksföretag
5.2.5 Självförsörjning och foder
5.2.5.1 Självförsörjningsgrad för nötkreatur
5.2.5.2 Andel kraftfoder i foderstaten för nötkreatur
5.2.5.3 Fri tillgång till grovfoder
5.2.5.4 Ureahalt och foderstat för mjölkkor
5.2.5.5 Klimat och miljönytta i utnyttjandet av grovfoder
5.2.6 Utfodring av kalvar
5.2.6.1 Digivning
5.2.6.2 Mjölkutfodring under mjölkperioden
5.2.6.3 Kraft-och grovfoderutfodring under mjölkperioden
5.2.6.4 Utfodring med mjölk från kor i karens
5.2.6.5 Utfodring med mjölk från läkemedelsbehandlade kor
5.2.6.6 Utfodring med annan mjölk och mjölkersättning
5.2.6.7 Syrning av mjölk
5.2.7 Förebyggande hälsoarbete för mjölkkor
5.2.7.1 Besättningar som är anslutna till Kokontrollen
5.2.7.2 Besättningar som inte är anslutna till Kokontrollen
5.2.7.3 Ny i certifieringen
5.2.7.4 Efter en djurvälfärdsbedömning
5.2.8 Operativa ingrepp
5.2.8.1 Kastrering av kalvar
5.2.8.2 Avhorning av kalvar
5.3 Får och getter
5.3.1 Karenstider vid inträde och inköp
5.3.1.1 Karenstider vid inträde
5.3.1.2 Karenstid för inköpta konventionella får och getter
5.3.2 Inköp av djur
5.3.2.1 Inköp av KRAV-certifierade djur för uppfödning till slakt
5.3.2.2 Inköp av enstaka konventionella får och getter
5.3.3 Utevistelse och bete
5.3.3.1 Tid på bete under betesperioden
5.3.3.2 Betesintag under betesperioden
5.3.3.3 Utevistelse för baggar och bockar
5.3.3.4 Utevistelse för får och getter övrig tid
5.3.3.5 Tillfällig innevistelse för får och getter
5.3.4 Stallförhållanden
5.3.4.1 Mått i stallar för får och getter
5.3.4.2 Utomhusyta (Rastgård)
5.3.4.3 Får och getter i ligghall
5.3.4.4 Får och getter i stall vintertid
5.3.4.5 Avskildhet vid lamning/killning
5.3.5 Självförsörjning och foder
5.3.5.1 Självförsörjningsgrad för får och getter
5.3.5.2 Andel kraftfoder i foderstaten för får och getter
5.3.5.3 Fri tillgång till grovfoder
5.3.5.4 Klimat och miljönytta i utnyttjandet av grovfoder
5.3.6 Utfodring av lamm och killingar
5.3.6.1 Digivning
5.3.6.2 Mjölkutfodring under mjölkperioden
5.3.6.3 Utfodring med mjölk från moderdjur i karens
5.3.6.4 Utfodring med mjölk från läkemedelsbehandlade djur
5.3.6.5 Utfodring med annan mjölk och mjölkersättning
5.3.7 Operativa ingrepp
5.3.7.1 Avhorning
5.4 Grisar
5.4.1 Karenstider vid inträde och inköp
5.4.1.1 Karenstider vid inträde
5.4.1.2 Karenstid för inköpta konventionella grisar
5.4.2 Inköp av djur
5.4.2.1 Inköp av KRAV-certifierade grisar för uppfödning till slakt
5.4.2.2 Inköp av enstaka konventionella djur
5.4.2.3 Karantän för inköpta djur
5.4.3 Utevistelse och bete
5.4.3.1 Tid på bete under betesperioden
5.4.3.2 Bete för foder och sysselsättning
5.4.3.3 Utevistelse övrig tid
5.4.3.4 Grisar som ska slaktas under betesperioden
5.4.3.5 Utevistelse för avelsgaltar
5.4.3.6 Tillfällig innevistelse för grisar
5.4.3.7 Innevistelse vid betäckning eller inseminering
5.4.3.8 Innevistelse vid grisning
5.4.3.9 Hämtning från bete inför slakt
5.4.3.10 Vattensvalka på bete
5.4.4 Naturligt beteende
5.4.4.1 Avskildhet vid grisning
5.4.4.2 Grisar i grupp
5.4.4.3 Möjlighet att böka
5.4.5 Stallförhållanden
5.4.5.1 Mått i stallar för grisar
5.4.5.2 Stallbyggnader för grisar
5.4.5.3 Grisars ät-, ligg- och gödslingsplats
5.4.6 Självförsörjning och foder
5.4.6.1 Självförsörjningsgrad för grisar
5.4.6.2 Självförsörjning för gårdar i Norrland samt i skogs- och mellanbygd
5.4.6.3 Självförsörjning för gårdar med specialodlingar
5.4.6.4 Maximalt 5 procent konventionellt foder per år
5.4.6.5 Maximalt 15 procent konventionellt foder per dag
5.4.6.6 Fri tillgång till grovfoder
5.4.6.7 Foderåtgång i grisproduktion
5.4.7 Utfodring av smågrisar
5.4.7.1 Avvänjning av smågrisar
5.4.7.2 Järn till smågrisar
5.4.7.3 Utfodring med mjölkersättning
5.4.8 Operativa ingrepp
5.4.8.1 Kastrering av grisar
5.4.8.2 Tandslipning på smågrisar
5.5 Fjäderfän
5.5.1 Karenstider vid inträde och inköp
5.5.1.1 Karenstider vid inträde
5.5.1.2 Karenstid för inköpta konventionella fjäderfän (ej värphöns)
5.5.1.3 Slaktålder för fjäderfän
5.5.1.4 Slaktålder för långsamt växande raser
5.5.2 Inköp av djur
5.5.2.1 Inköp av unghöns till värphönsbesättning
5.5.2.2 Inköp av andra fjäderfän än värphöns
5.5.3 Utevistelse och bete
5.5.3.1 Tid för utevistelse
5.5.3.2 Utevistelse efter insättning
5.5.3.3 Rastgårdar för fjäderfän
5.5.3.4 Detaljkrav för rastgård för värphöns
5.5.3.5 Detaljkrav för rastgård för slaktkycklingar
5.5.3.6 Tillfällig innevistelse för fjäderfän
5.5.3.7 Tillgång till vattensamlingar för gäss och ankor
5.5.4 Stallförhållanden
5.5.4.1 Mått i stall och rastgård för fjäderfän
5.5.4.2 Mått på öppningar i stallar för fjäderfän
5.5.4.3 Byggnader för värphöns
5.5.4.4 Veranda i byggnader för fjäderfän
5.5.4.5 Veranda som tillgänglig stallyta
5.5.4.6 Tillgång till sandbad, sittpinnar och värpreden för höns
5.5.4.7 Tillgång till sandbad och upphöjda sittplatser för slaktkycklingar
5.5.4.8 Ströbädd för fjäderfän
5.5.4.9 Dagsljusinsläpp för fjäderfän
5.5.4.10 Nattvila för fjäderfän
5.5.5 Självförsörjning och foder
5.5.5.1 Självförsörjningsgrad för fjäderfän
5.5.5.2 Självförsörjning för gårdar i Norrland samt i skogs- och mellanbygd
5.5.5.3 Självförsörjning för gårdar med specialodlingar
5.5.5.4 Maximalt 5 procent konventionellt foder per år
5.5.5.5 Maximalt 15 procent konventionellt foder per dag
5.5.5.6 Fri tillgång till grovfoder
5.5.5.7 Foderåtgång i fjäderfäproduktion
5.5.6 Hantering inför slakt
5.5.6.1 Insamling av fjäderfän inför slakt
6 Biodling
6.1 Inträde och omläggning
6.1.1 Karens
6.1.2 Ansökan
6.1.3 Hantering av vax vid inträde
6.1.4 Parallellproduktion inte tillåten
6.1.5 Kunskapskrav
6.2 Märkning och dokumentation
6.2.1 Märkning av bigårdar
6.2.2 Journalföring av bisamhällen
6.2.3 Nyetablering och flytt av bigårdar
6.3 Inköp av bin
6.3.1 Inköp
6.3.2 Val av raser
6.3.3 Hantering av vax vid inköp av konventionella samhällen
6.3.4 Rekrytering vid katastrofer
6.3.5 Svärmar och paketbin
6.3.6 Karens vid inköp
6.4 Foder och risk för föroreningar
6.4.1 Binas födosök
6.4.2 Utfodring utanför dragsäsongen
6.4.3 Stödutfodring under normal dragsäsong
6.4.4 Placering av bikupor
6.4.5 Kemisk bekämpning
6.5 Läkemedel och bekämpningsmedel
6.5.1 Förebyggande åtgärder
6.5.2 Behandling vid sjukdom
6.5.3 Läkemedelsbehandling
6.5.4 Tillåtna bekämpningsmedel
6.5.5 Inga petroleumprodukter
6.6 Kupor
6.6.1 Kakmellanväggar
6.6.2 Material i bikupor
6.7 Djuromsorg
6.7.1 Ingen vingklippning
6.7.2 Metoder för att lugna och driva bort bin
6.7.3 Varsamhet vid skörd
7 Vattenbruk
8 Vildväxande produktion
8.1 Anmälan och utredning
8.1.1 Anmälan av område
8.1.2 Utredning
8.2 Föroreningar och skyddsavstånd
8.2.1 Otillåtna gödsel- och växtskyddsmedel
8.2.2 Tillåtna gödsel- och växtskyddsmedel i lämplig mängd
8.2.3 Föroreningar i det certifierade området
8.2.4 Cesiumhalt i mark
8.2.5 Skyddsavstånd från föroreningskällor
8.3 Hänsyn till människor och miljö
8.3.1 Hänsyn till boende och markägare
8.3.2 Uthållig skörd
8.3.3 Rödlistade och hotade arter
8.4 Spårbarhet, dokumentation och socialt ansvar
8.4.1 Spårbarhet
8.4.2 Dokumentation
8.4.3 Inga friplockare
8.4.4 Lön
8.4.5 Plockares mat och logi
8.4.6 Registrering av plockare
8.4.7 Avtal med ombud
8.4.8 Information till plockarna
8.4.9 Redovisning av avtal och betalning
9 Livsmedelsförädling
9.1 Råvaror
9.1.1 KRAV-certifierade råvaror
9.1.2 Minst 95 procent KRAV-certifierade ingredienser
9.1.3 Koksalt och vatten
9.1.4 Brist på KRAV-certifierad råvara
9.1.5 Konventionella råvaror
9.1.6 Konventionella råvaror i produkter som innehåller KRAV-certifierad vildfångad fisk eller skaldjur
9.1.7 Konventionella råvaror som inte får användas
9.2 Processer
9.2.1 Tillåtna processer
9.2.2 Bestrålning
9.3 Processhjälpmedel, tillsatser och aromer
9.3.1 GMO-förbud
9.3.2 Tillåtna processhjälpmedel
9.3.3 Tillåtna lösningsmedel
9.3.4 Tillsatser
9.3.5 Aromer
9.3.6 Berikningsmedel
9.3.7 Bärare
9.4 Ämnen i kontakt med livsmedel
9.4.1 Konserveringsmedel, bekämpningsmedel och färgämnen
9.4.2 Äggtvätt
9.5 Jäst- och vinproduktion
9.5.1 Certifiering av jästproduktion
9.5.2 Certifiering av vinproduktion
9.6 Märkning av KRAV-certifierade ingredienser
9.6.1 Produkter som får märkas
9.6.2 Märkning och marknadsföring av ingrediensen i en ekologisk produkt
9.6.3 Märkning av produkt med KRAV-certifierad ingrediens
10 Slakt
10.1 Slakteriets ansvar
10.1.1 Dokumentation av standardrutiner och arbetsinstruktioner
10.1.2 Djurskyddsansvarig vid varje slaktanläggning
10.1.3 Årligt möte
10.1.4 Rådgivning med fokus på djurvälfärd
10.1.5 Rådgivarens kompetens
10.1.6 Slakteriets åtaganden mot uppfödaren
10.1.7 Kontrollbesök och extra oanmäld kontroll
10.2 Hantering och djuromsorg
10.2.1 Hantering av djuren
10.2.2 Kompetenskrav för personal
10.2.3 Särhållning av djur eller djurgrupper
10.2.4 Elektrisk pådrivare
10.2.5 Drivning av djur
10.2.6 Allvarliga anmärkningar från besiktning
10.2.7 Allvarliga anmärkningar meddelas certifieringsorganet
10.3 Märkning, identifiering och särhållning
10.3.1 Märkning av djur och transportlådor
10.3.2 Märkning för spårbarhet
10.3.3 Ansvar för märkning
10.3.4 Dokumentation om KRAV-certifierat ursprung
10.4 Transport
10.4.1 Slakteriets transportansvar
10.4.2 Stimulerande eller lugnande medel otillåtna
10.5 Tidpunkt för slakt
10.5.1 Slakt på ankomstdagen
10.5.2 Dokumentation om övernattning
10.6 Drivning
10.6.1 Drivränna
10.6.2 Utformning av drivgångar
10.6.3 Utnyttja djurens naturliga beteende
10.6.4 Väntetid i drivgång
10.6.5 Avskärmning mot bedövning och avblodning
10.7 Bedövning och avblodning
10.7.1 Omgående bedövning och avblodning
10.7.2 Sammanhållning av djurgrupper vid bedövning
10.7.3 Antal djur i bedövningsbox
10.7.4 Övervakning av djur i bedövningsbox
10.7.5 Kontroll av bedövningens effekt
10.7.6 Övervakning av anläggning för gasbedövning
10.7.7 Reservvapen och utvärdering av bedövningseffekt
10.7.8 Avblodningskontroll
10.8 Nötkreatur
10.8.1 Uppbindning av djur
10.8.2 Foder, vatten, strö och sysselsättning
10.8.3 Uppstallning i gruppboxar
10.8.4 Uppstallning av djur i endjursboxar
10.9 Får och get
10.9.1 Hantering av djur
10.9.2 Foder, vatten, strö och sysselsättning
10.9.3 Uppstallning i gruppboxar
10.9.4 Uppstallning av djur i endjursboxar
10.10 Gris
10.10.1 Foder, vatten, strö och sysselsättning
10.10.2 Uppstallning i gruppboxar
10.10.3 Uppstallning av djur i endjursboxar
10.11 Fjäderfän
10.11.1 Slakt samma dag
10.11.2 Upphängning i fotbyglar
10.11.3 Hantering av höns och kycklingar efter upphängning
10.11.4 Hantering av andra fjäderfän än höns och kycklingar
11 Fodertillverkning
11.1 Allmänna regler för alla sorters foder
11.1.1 Inga genetiskt modifierade organismer
11.1.2 Bestrålning
11.1.3 Ämnen i kontakt med foder
11.2 Råvaror
11.2.1 KRAV-certifierade råvaror
11.2.2 Ingen blandning av KRAV-certifierat och icke KRAV-certifierat
11.2.3 Animaliska fodermedel
11.2.4 Foderråvaror som inte är av jordbruksursprung
11.2.5 Mineralråvaror, vitaminer och spårelement
11.3 Förädling
11.3.1 Produktionsprocessen
11.3.2 Tekniska tillsatser
11.4 Innehåll och märkning
11.4.1 Gränsvärden för tungmetaller i foder
11.4.2 Innehållsdeklaration
11.4.3 Märkning
11.4.4 Tillåtetbedömning av vissa fodermedel som inte kan KRAV-certifieras
11.5 Foder till sällskapsdjur
11.5.1 Råvaror
11.5.2 Produktionsprocessen
11.5.3 Tillsatser, aromer och processhjälpmedel
11.5.4 Märkning av foder till sällskapsdjur
12 Tillverkning, hantering och marknadsföring av produktionshjälpmedel
12.1 Allmänna regler
12.1.1 Vilka produktionshjälpmedel får KRAV-certifieras?
12.1.2 Produktionshjälpmedel som ska vara KRAV-certifierade
12.1.3 Ta hänsyn till miljö och hälsa
12.1.4 Produktionsbeskrivning
12.1.5 Analys av tungmetaller och näringsinnehåll
12.1.6 Importerade och införda produktionshjälpmedel
12.1.7 Information på förpackningar
12.1.8 Meddela nya produkter till KRAV
12.1.9 Tillåtetbedömning av produktionshjälpmedel
12.2 Jordar och jordblandningar
12.2.1 Vad får jordar och jordblandningar innehålla
12.2.2 Tungmetaller i jordar och jordblandningar
12.3 Gödsel- och jordförbättringsmedel
12.3.1 Vad får gödsel- och jordförbättringsmedel innehålla
12.3.2 Begränsad tillförsel av tungmetaller
12.3.3 Högsta tillåtna giva
12.3.4 Certifiering av källsorterat hushållsavfall
12.3.5 Certifiering av biogasanläggningar där otillåten stallgödsel eller animaliska biprodukter ingår
12.3.6 Certifiering av tillåtna animaliska biprodukter
12.4 Växtskyddsmedel
12.4.1 Tillåtna växtskyddsmedel
13 Enproduktcertifiering
13.1 Ansökan och omfattning
13.1.1 Ansökan
13.1.2 Certifieringens avgränsning
13.1.3 Omfattning och åtskillnad
13.2 Märkning och marknadsföring
13.2.1 Användning av KRAVs namn och märke
13.2.2 Tillämpliga regler i kapitel 20 (märkning och marknadsföring)
13.2.3 Kunskapskrav hos personalen
14 Butik
14.1 Övergripande åtaganden
14.1.1 Minimikrav på sortiment
14.1.2 Ökning av utbudet
14.1.3 Ökning av försäljningsandelen
14.1.4 Utbildning av personalen
14.2 Hantering och försäljning
14.2.1 Hantering
14.2.2 Lösvikt för självbetjäning
14.2.3 Lösvikt över disk
14.2.4 Butiksförpackat
14.2.5 Rengöring
14.2.6 Delning och enklare beredning
14.2.7 Förädling och import
14.3 Märkning, skyltning och exponering
14.3.1 Märkning
14.3.2 KRAV-certifikat väl synligt
14.3.3 Skyltning och exponering
14.4 Dokumentation
14.4.1 Tillgänglig dokumentation
14.4.2 Inköp, försäljning och leverantörer
14.4.3 Fakturor eller följesedlar
15 Restauranger och storhushåll
15.1 Allmänt
15.1.1 Certifieringens avgränsning
15.1.2 Verksamhet med flera lokaler
15.1.3 Serveringskök utan egen certifiering
15.1.4 Verksamhet på tillfälliga platser
15.2 Användning av råvaror och godkända livsmedel
15.2.1 Inga fiskar med rött ljus eller GMO-märkta livsmedel
15.2.2 Godkända livsmedel
15.2.3 Nivåbedömning vid inledande kontroll
15.2.4 Minsta andel godkända livsmedel
15.2.5 Minsta andel KRAV-certifierade livsmedel
15.2.6 Egenproducerade råvaror
15.2.7 Undantag för vilt
15.2.8 Redovisning av inköp
15.2.9 Lagring och förvaring av godkända livsmedel
15.2.10 KRAV-certifiering för minst 15 produkter
15.2.11 Undantag vid kedjecertifiering för minst 15 produkter
15.3 Personalens kunskaper
15.3.1 Kontaktpersonens uppgifter
15.3.2 Kunskap om KRAV-certifierad produktion
15.3.3 Information till kunder
15.4 Maträttskassar
15.4.1 Leverans av maträttskassar
16 Import och införsel av produkter
16.1 Grundläggande regler
16.1.1 Vilka produkter som får KRAV-märkas
16.1.2 Regler för vissa produkter
16.1.3 Grund för att få KRAV-märka produkter som importeras eller förs in
16.1.4 Övergångsregel
16.1.5 Inte svenska produkter
16.1.6 Kontrollintyg
16.2 Erkända certifieringssystem
16.2.1 Certifieringssystem som grund för KRAV-märkning
16.2.2 Vem som får ansöka om erkännande av certifieringssystem
16.2.3 KRAV kan återkalla erkännandet av certifieringssystem
16.3 Olika sätt att verifiera tilläggskraven
16.3.1 Verifiering av tilläggskrav
16.3.2 Erkända system för leverantörsgranskningar
16.3.3 Vem som får ansöka om erkännande av leverantörsgranskningssystem
16.3.4 KRAV kan återkalla erkännandet av leverantörsgranskningssystem
16.4 Tilläggskrav för socialt ansvar för samtliga produkter
16.4.1 Dokumentation av socialt ansvar
16.4.2 Nationell lagstiftning
16.4.3 Inga brott mot mänskliga rättigheter
16.4.4 Inget ofrivilligt arbete
16.4.5 Ingen diskriminering
16.4.6 Barnarbete
16.4.7 Särskilda villkor för barn och unga arbetstagare
16.4.8 Fri organisering och rätt att förhandla kollektivt
16.4.9 Lönens storlek
16.4.10 Arbetstid
16.4.11 Hälsa och säkerhet
16.4.12 Anställningsavtal
16.5 Utgått
16.6 Övriga tilläggskrav för samtliga produkter
16.6.1 GMO
16.6.2 Märkningsavtal
16.6.3 Regler för förpackningar
16.6.4 Resurseffektiva förpackningslösningar
16.6.5 Undvika hälso- och miljöskadliga ämnen och material
16.6.6 Förbud mot Bisfenol A
16.6.7 Förbud mot PVC och andra klorbaserade plaster
16.6.8 Inga konserveringsmedel eller desinfektionsmedel
16.6.9 Nanomaterial och nanoteknik får inte användas
16.7 Tilläggskrav för vegetabilier
16.7.1 Växtodlingsprodukter
16.7.2 Tilläggskrav för groddar
16.7.3 Tilläggskrav för produkter från växthus
16.7.4 Bevarande av natur med högt skyddsvärde
16.7.5 Produkter från vildväxande produktion
16.7.6 Tilläggskrav för svampodling
16.8 Tilläggskrav för animalier
16.8.1 Tilläggskrav för alla animalier
16.8.2 Mejeriprodukter
16.8.3 Ägg och äggprodukter
16.8.4 Allmänna tilläggskrav för slakt
16.8.5 Nötkött
16.8.6 Får- och getkött
16.8.7 Griskött
16.8.8 Fågelkött
16.9 Tilläggskrav för övriga produkter
16.9.1 Produkter från vattenbruk
16.9.2 Förädlade livsmedelsprodukter
16.9.3 Foder och foderråvaror
16.10 Produkter certifierade enligt NOP
16.10.1 Vegetabilier
16.10.2 Animalier
16.11 Produkter certifierade enligt andra regelverk som EU erkänner
16.11.1 Samma tilläggskrav
17 Fiske
17.1 KRAV-certifierat fiske på MSC-certifierade fisken
17.1.1 MSC-certifierade fisken
17.1.2 Kompletterande information
17.1.3 Förnyande av godkännande
17.1.4 Beslut
17.1.5 Möjligheter att lämna synpunkter
17.1.6 Överklagande
17.1.7 Övergångsregel
17.2 Fiskekommitténs bedömning
17.3 Certifiering av fartyg, dokumentation och kompetenskrav
17.3.1 Certifiering av fartyget
17.3.2 Främmande ämnen
17.3.3 Certifierad och icke-certifierad fångst
17.3.4 Dokumentation och rutiner
17.3.5 Dokumentation av fångstresan
17.3.6 System för positionsrapportering
17.3.7 Fångstrapportering
17.3.8 Personalens kompetens
17.4 Fiskemetoder och hantering av fångsten
17.4.1 Förbjudna fiskemetoder
17.4.2 Fiskekommitténs beslut om olika bestånd
17.4.3 Användning av agn
17.4.4 Vittjande av garn och krok
17.4.5 Vittjande av burar och ryssjor
17.4.6 Genomlysning av krabbor
17.4.7 Åldringsmaska och åldringspanel
17.4.8 Övriga redskap ombord
17.4.9 Märkning av redskap
17.4.10 Trasiga redskap
17.4.11 Bedövning av fisk
17.4.12 Förvaring av fångsten
17.5 Tekniska regler för fartyg
17.5.1 Dieselmotorer
17.5.2 Utombordsmotor
17.5.3 Bränsleåtgång
17.5.4 Beräkning av bränsleåtgång
17.5.5 Hydrauloljor och smörjfetter
17.5.6 Rengöringsmedel
17.5.7 Köldmedier ombord
17.5.8 Avfall
17.5.9 Bottenfärg
18 Regler för certifieringsorgan
18.1 Allmänna regler
18.1.1 Tillämpning av reglerna
18.1.2 Aktuell utgåva av reglerna
18.2 Krav på certifieringsorgan
18.2.1 Ackreditering
18.2.2 Certifieringsorganets miljöarbete
18.2.3 Avtal med KRAV
18.2.4 Kontrollera att den sökande inte är underkänd
18.2.5 Informera om reglerna
18.2.6 System för riskbedömning
18.2.7 Kontroll efter avslutat avtal
18.2.8 Kontroll vid ändringar i produktionen
18.2.9 Kontroll av massbalans
18.2.10 Rutiner för snabb hantering
18.2.11 Undersöka misstanke om allvarliga avvikelser
18.2.12 Informera KRAV om utfallet vid misstanke om allvarliga avvikelser
18.2.13 Rapportera till KRAV
18.2.14 Rapportera klagomål
18.2.15 Rapportering av avvikelser
18.2.16 Uppgifter om producenter
18.2.17 Kontroll av uppgifter och produktregistrering
18.2.18 KC-nummer
18.2.19 Certifikatets utformning
18.3 Krav på revisorer och revisionsledare
18.3.1 Revisorernas utbildning
18.3.2 Revisorernas behörighet
18.3.3 Behålla behörigheten
18.3.4 Särskilda kunskapskrav för alla revisorer
18.3.5 Kunskapskrav på revisorer inom växtodling
18.3.6 Kunskapskrav på revisorer inom svampodling
18.3.7 Kunskapskrav på revisorer inom djurhållning
18.3.8 Kunskapskrav på revisorer inom biodling
18.3.9 Kunskapskrav på revisorer inom vattenbruk
18.3.10 Kunskapskrav på revisorer inom vildväxande produktion
18.3.11 Kunskapskrav på revisorer inom livsmedelsförädling, fodertillverkning, butik samt restauranger och storhushåll
18.3.12 Kunskapskrav på revisorer inom slakt
18.3.13 Kunskapskrav på revisorer inom produktionshjälpmedel
18.3.14 Kunskapskrav på revisorer inom import och införsel
18.3.15 Kunskapskrav på revisorer inom fiske
18.3.16 Krav på revisionsledare
18.3.17 Byte av revisor
18.4 Kompetenskrav vid kedjecertifiering
18.4.1 Kedjecertifieringens förankring i certifieringsorganets ledning
18.4.2 Revisorernas kompetens
18.5 Kalibrering av regeltillämpningar
18.5.1 KRAVs kalibreringsmöten
18.5.2 Intern kalibrering inom certifieringsorganen
19 Certifiering av kedjor
19.1 Inför certifiering
19.1.1 Vilka som kan kedjecertifieras
19.1.2 Certifieringens omfattning
19.1.3 Indelning i undergrupper
19.1.4 Krav på internrevision och släckning av alla avvikelser
19.2 Gemensam redovisning och dokumentation
19.2.1 Inköp och försäljning ska kunna följas
19.2.2 Krav på överensstämmande uppgifter
19.3 Styrning
19.3.1 Först certifikat, sedan marknadsföring
19.3.2 Tydligt ansvar och befogenhet
19.3.3 Förteckning över verksamhetsplatser
19.3.4 Särskilda regler om inte alla verksamhetsplatser är certifierade
19.3.5 Internt avvikelsesystem
19.3.6 Stöd till verksamhetsplatser med avvikelser
19.3.7 Underkännande av verksamhetsplatser
19.3.8 Verksamhetsplatser kan få nytt certifikatet
19.3.9 Ledningens ansvar för kvalitetssäkring av kedjans rutiner
19.4 Internrevision
19.4.1 Internrevisionens uppgifter
19.4.2 Internrevisorernas kompetens
19.4.3 Internrevisorernas befogenheter
19.4.4 Internrevisorernas resurser
19.4.5 Deltagande i extern kontroll
19.4.6 Avvikelser i internrevisionen
19.4.7 Dokumentation av internrevisionen
19.5 Certifieringsorganets arbete
19.5.1 Inledande extern kontroll
19.5.2 Årlig extern kontroll
19.5.3 Löpande extern kontroll av verksamhetsplatserna
19.5.4 Avvikelsehantering
19.5.5 Certifikat
20 Märkning och marknadsföring
20.1 Allmänna regler
20.1.1 Avtal krävs för användning av KRAVs märke
20.1.2 Produkter som omfattas av märkningen
20.1.3 Märkning med KRAVs märke
20.1.4 KRAVs märke för användning utanför Sverige
20.1.5 KRAVs märke för produktionshjälpmedel
20.1.6 Samarbete med tredje part om märkning
20.2 Användning av KRAVs namn eller märken
20.2.1 KRAV med versaler
20.2.2 KRAV-märkets placering
20.2.3 KRAV-märkets storlek
20.2.4 Friyta kring KRAV-märket
20.2.5 Ingen överlappning
20.2.6 Användning av ”KRAV” i beteckningar och namn
20.2.7 Färger vid tryck
20.2.8 Ingen beskärning
20.2.9 Användning av KRAVs märke i andra sammanhang
20.2.10
20.3 Märkning med EU-logotypen
20.3.1 EU-logotypen
20.3.2 Hänvisning till certifieringsorgan
20.3.3 Angivande av produktionsplats
20.3.4 När EU-logotypen inte får användas
20.4 Övrig märkning på förpackningen
20.4.1 Hänvisning till producent eller marknadsförare
20.4.2 Märkning av ytteremballage
20.4.3 Ingrediensförteckningen på ekologiska produkter
20.4.4 Ingrediensförteckningen på produkter med råvaror från fiske
20.4.5 Tillsatsdeklaration i ingrediensförteckning
20.4.6 Påstående om att produkten är GMO-fri
20.4.7 Angivande av slutberedningsland
20.4.8 Märkning av ursprungsland för färskvaror
20.4.9 Informationsansvar för råvarors geografiska ursprung
20.5 Märkning på följesedlar och fakturor
20.5.1 Vid hantering av obrutna förpackningar
20.5.2 Inkommande följesedlar och fakturor
20.5.3 Utgående följesedlar och fakturor
20.5.4 Följesedlar för produkter som är certifierade enligt kapitel 16
20.6 Marknadsföring
20.6.1 Följa lagen
20.6.2 Hur företag får marknadsföras
20.6.3 Annonser och skyltar
20.7 Certifiering av marknadsförare
20.7.1 Vem som ska vara certifierad
20.7.2 Vilka regler som gäller
20.8 Utgått
20.9 Frivillig ursprungsmärkning
20.9.1 Anmäla verksamhet
20.9.2 Geografisk avgränsning
20.9.3 Produkter som endast består av en råvara
20.9.4 Huvudråvara och karaktärsråvara
20.9.5 Produkter som består av flera råvaror
20.9.6 Förädling inom ursprungsområdet
20.9.7 Utformning av märkningen
20.10 Märkning och marknadsföring för restauranger och storhushåll
20.10.1 Placering av certifikat
20.10.2 KRAVs nya märkning för restauranger
20.10.3 KRAV-märkt på menyn
20.10.4 Övriga godkända livsmedel på menyn
20.10.5 EU-ekologiska livsmedel på menyn
20.10.6 MSC-certifierade livsmedel
20.10.7 Märkning vid självservering
20.10.8 Märkning vid catering och liknande
20.10.9 Märkning av maträttskassar
20.10.10 Märkning av färdigförpackade maträtter
Bilagor
Bilaga 1 – Tillåtna konventionella fodermedel med mera (EU)
Bilaga 2 -Livsmedelstillsatser
Bilaga 3 – SIN-ämnen i livsmedelsförpackningar
Definitioner
4.1.5 Karenstid och säsonger
Utgått
Senast uppdaterad: 2018-08-17
Skriv ut
Scrolla
upp
Scrolla upp
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi anta att du godkänner detta.
Ok
Integritetspolicy