I det här avsnittet finns särskilda regler för KRAV-certifiering av gödsel- och jordförbättringsmedel.
12.3.1 Vad får gödsel- och jordförbättringsmedel innehålla
Om du tillverkar gödsel- eller jordförbättringsmedel som du ska KRAV-certifiera får du bara använda följande ingredienser:
- Sand, krossmaterial, lera och torv från områden där inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel har använts 24 månader före uttag
- Organiska gödselmedel enligt regel 4.8.4
- Oorganiska gödselmedel enligt regel 4.8.8
12.3.2 Begränsad tillförsel av tungmetaller
Vid användning av produktionshjälpmedel får tillförseln av tungmetaller till åkermark inte överstiga nivåerna i tabellen nedan, beräknat som årsgenomsnitt för en femårsperiod.
Ämne | g/ha och år |
Bly | 25 |
Kadmiun | 0,45 |
Koppar | 300* |
Krom | 40 |
Kvicksilver | 0,8 |
Nickel | 25 |
Zink | 600 |
Silver | 3 |
* För koppar kan större mängder, maximalt 1 kg per hektar, godtas om du kan visa att den aktuella åkermarken behöver koppartillskott.
Halten av tungmetaller i ett medel får inte vara så hög att medlet saknar nytta i produktionen vid den högsta tillåtna givan. Om till exempel ett gödselmedel innehåller så mycket tungmetaller i förhållande till den näring som tillförs att gödslingseffekten blir försumbar får gödselmedlet inte KRAV-märkas.
12.3.3 Högsta tillåtna giva
Du ska beräkna den högsta tillåtna givan med utgångspunkt i halterna av tungmetallerna bly, kadmium, koppar, krom, kvicksilver, nickel, zink och silver i ditt produktionshjälpmedel. Du ska beräkna hur mycket av ditt produktionshjälpmedel som får tillföras utan att tillförseln av någon av dessa tungmetaller överskrider gränsvärdena i regel 12.3.2 och utan att tillförseln av något växtnäringsämne blir för stor. Du ska beräkna den högsta tillåtna givan på årsbasis eller som mest för en tidsperiod på 5 år. Du ska kunna redogöra för hur beräkningarna gjorts.
Tumregel: Tillförsel av 1 ton/ha och år av en produkt som innehåller 1 ppm av ett visst ämne resulterar i ett tillskott av ämnet på 1 g/ha och år.
12.3.4 Certifiering av källsorterat hushållsavfall
För att kompost eller rötrest från vegetabilisk och animaliskt hushållsavfall ska få användas i KRAV-certifierad växtodling, ska anläggningen vara KRAV-certifierad, och insamlingssystemet vara godkänt av Jordbruksverket. Det ska vara ett slutet övervakat insamlingssystem där risken för förorening med oönskade ämnen minimeras. Även avfall från restaurang och storkök räknas som hushållsavfall. Om andra substrat än matavfall tillförs anläggningen, ska du också kunna visa att dessa är tillåtna som gödsel- eller jordförbättringsmedel i
ekologisk odling.
För att komposten eller rötresten ska få KRAV-certifieras krävs dessutom att:
Produkten har en certifiering enligt SPCR 120 respektive 152, eller motsvarande.
Koncentrationen i mg/kg torrvikt av tungmetaller i kompost eller rötrest får inte vara högre än (EU):
- kadmium: 0,7
- koppar: 70
- nickel: 25
- bly: 45
- zink: 200
- kvicksilver: 0,4
- krom (totalt): 70
- krom (VI): Inga påvisbara mängder får finnas.
Observera att KRAV dessutom har regler som begränsar tungmetalltillförsel till åkermark, se reglerna 12.3.2 och 12.3.3.
På Jordbruksverkets webbplats finns information om ansökan om godkännande av insamlingssystem för hushållsavfall, www.jordbruksverket.se.
12.3.5 Certifiering av biogasanläggningar där otillåten stallgödsel eller animaliska biprodukter ingår
För att rötrest från animaliska biprodukter (kategori 3 eller mag- och tarminnehåll av kategori 2) ska få användas i KRAV-certifierad växtodling, ska biogasanläggningen vara KRAV-certifierad. Om både tillåtna gödselmedel och otillåten stallgödsel rötas i en gemensamhetsanläggning för biogasproduktion ska antingen anläggningen vara KRAV-certifierad eller så ska rötresten vara tillåtetbedömd (se regel 12.1.9). Substratet ska uppfylla kraven i regel 4.8.4.
Följande krav ska uppfyllas för rötrest där animaliska biprodukter och / eller otillåten stallgödsel ingår:
- Det ingår inte:
- djur eller gödsel från djur som är uppfödda i bur
- gödselmedel som är otillåtna enligt 4.8.6 eller 4.8.9.
- Minst 5 % av de substrat som tillförs biogasanläggningen på årsbasis ska bestå av gödsel, vall eller annat organiskt material från ekologisk produktion eller produktion under omställning till ekologisk.
- Endast den andel rötrest som motsvarar andelen tillåtna gödselmedel på årsbasis får användas i KRAV-certifierad produktion.
Beräkningarna ska göras på torrsubstansinnehållet.
Kraven för kategori 2 eller kategori 3-material ska uppfyllas enligt förordning (EG) nr 1069/2009 om Animaliska biprodukter. Processerna ska överensstämma med förordning (EU) nr 142/2011.
Vissa specifika ämnen, substrat och tillsatser är betydelsefulla för biogasproduktion. Så länge EU-kommissionen inte har förtydligat vad som ska gälla, anser KRAV att processhjälpmedel för biogasproduktion som finns listade i tabell 2 i ”Tillåtetbedömda insatsvaror i ekologisk produktion” tills vidare är tillåtna att använda. Du hittar listan på www.lrf.se.
Det ska framgå i information till användarna av rötresten om animaliska biprodukter ingår.
12.3.6 Certifiering av tillåtna animaliska biprodukter
För att animaliska biprodukter som listas i regel 4.8.4 (kategori 2- eller 3-
material) ska få användas i KRAV-certifierad växtodling ska produkten vara KRAV-certifierad.
Kraven för kategori 2 eller kategori 3-material ska uppfyllas enligt förordning (EG) nr 1069/2009 om Animaliska biprodukter. Processerna ska överensstämma med förordning (EU) nr 142/2011.
I animaliska biprodukter från päls, ull och hår, till exempel hårmjöl, får det inte finnas påvisbara mängder av krom (VI).
Stallgödsel ingår i kategori 2, men behöver inte certifieras innan den får användas i KRAV-certifierad växtodling.