Skogsbackens förskola i Stenungsund vann KRAVs pris Årets hållbara offentliga restaurang som hölls på White Guide Junior-galan i Göteborg på tisdagskvällen.
Vinnarmotiveringen lyder ”Köket är den gröna lungan i en verksamhet som arbetar och tänker som man gjorde förr – och som vi alla kommer att tvingas göra inom en snar framtid. En oerhört viktig förebild för offentliga måltidssverige!”
– Det känns helt fantastiskt att uppmärksammas för det vi gör! Vi försöker lära barnen kärleken till maten och hitta magin i både tillredning och ätande, säger köksmästare Mona Utsten på Skogsbackens förskola.
Utmärkelsen Årets hållbara offentliga restaurang delas ut av KRAV i samarbete med White Guide Junior. Syftet är att premiera en skolrestaurang som arbetar framgångsrikt med hållbarhet både på kort och på lång sikt. Skogsbackens förskola är certifierad på den högsta nivån – tre stjärnor.
– Varje barn är planetskötare och de vet varifrån maten kommer och att man inte ska slänga mat. De lär varandra att ta små portioner men flera gånger, säger Mona Utsten.
– Skogsbackens förskola har ett inspirerande helhetstänk som genomsyras av hållbarhetsfrågorna. White Guide Junior och Senior sätter ljuset på det offentliga köket, höjer kvaliteten och statusen för de som arbetar med den offentliga måltiden, säger Cecilia Lenbäck, Affärsområdeschef Livsmedel på KRAV.