Karenstiden är den tid då du måste sköta dina djur enligt KRAVs regler innan du kan sälja mjölk och ägg som KRAV-märkta eller skicka djur till slakt som KRAV-certifierade. En förutsättning är att du har foder och bete som är KRAV-certifierat eller använder foder från karensmark enligt särskilda regler.
Anmäl djuren till ditt certifieringsorgan i god tid innan du vill starta karensen. Det är certifieringsorganet som avgör datum för karensstart och de kan vilja göra ett revisionsbesök innan dess.
Karenstid för mjölk- och nötköttsproduktion:
- 24 månader för såväl mjölk som nötkött om du väljer att starta karensen för djurhållning och växtodling samtidigt. Förutsättningen är att djurens foder till minst 50 procent kommer från den mark som ingår i omläggningen. En fördel är att alla djur blir KRAV-certifierade vid karenstidens slut.
- 6 månader för mjölk om karenstiden för växtodlingen startat före karensen för djuren.
- 12 månader för kött och hudar från nöt, dock minst tre fjärdedelar av djurets livstid, om karenstiden för växtodlingen startat före karensen för djuren. Ett ungdjur som är ett år vid karensstart kan då säljas som KRAV-certifierat tidigast vid 4 års ålder. Avkommor som föds under karenstiden får dock säljas som KRAV-certifierade efter karenstidens slut.
Karenstider för övrig djurhållning:
- 6 månader för kött och hudar från får, getter, grisar och hjortar samt för ull
- 6 veckor för äggproduktion
- 10 veckor för produktion av kött från fjäderfä
- 2 år för kött och hudar från får, getter, grisar och hjortar samt för ull vid samtidig omläggning av växtodling och djurhållning. Förutsättningen är att djurens foder till minst 50 procent kommer från den mark som ingår i omläggningen.
Karenstid vid övergång från EU-ekologisk produktion:
Den tid som du varit certifierad enligt (EG) nr 834/2007 kan räknas in i karenstiden, från den dag som certifieringsorganet kan verifiera att du har följt KRAVs regler. Exempelvis kan aldrig betesperioden räknas in i karenstiden för en EU-ekologisk gris som inte varit ute på bete.