Inköp av konventionella eller EU-ekologiska djur
Alla djur som köps in för köttproduktion ska vara KRAV-certifierade.
Inköp av konventionella rekryterings- och avelsdjur
Om man inte får tag på KRAV-certifierade djur får man varje kalenderår köpa in konventionella rekryterings- och avelsdjur. Antalet inköpta djur får vara maximalt 10% av det antal kor och rekryteringskvigor eller 20% av det antal moderdjur av får eller grisar man kommer att ha efter inköpen. De konventionella djuren får inte ha fött ungar och måste genomgå en karenstid innan man kan sälja produkterna från dem som KRAV-certifierade. Deras avkomma som föds under karenstiden är KRAV-certifierad direkt från födseln.
Du kan få tillstånd från Jordbruksverket att köpa in maximalt 40 % konventionella rekryteringsdjur (räknat på det totala antalet moderdjur efter inköpen). Ansökningsblankett kan du ladda ner via länken längst ner på sidan. Det krävs dock ingen ansökan om rekryteringen sker när man planerar att byta djurras, när man ska ändra inriktning från till exempel mjölkkor till dikor eller när man behöver rekryteringsdjur av hotade djurraser.
Karenstid för inköpta konventionella rekryterings- och avelsdjur
- 12 mån för nöt, dock minst tre fjärdedelar av deras livstid
- 6 månader för får, get och gris
- 6 månader för mjölk
Inköp av EU-ekologiska avels- och rekryteringsdjur
Du får köpa in EU-ekologiska avels- och rekryteringsdjur om du inte får tag på KRAV-certifierade djur och det finns då ingen begränsning i antal eller ålder och djuren får ha fött ungar.
Inköp av ersättningskalvar i dikoproduktion
När en diko förlorar en kalv i samband med födseln bör den snarast möjligt ersättas med en ny kalv. Annars kan kon få problem med juverinflammationer, med onödigt lidande som följd. I första hand ska en kalv från KRAV-certifierad produktion köpas in. Om det inte är möjligt att få tag på en sådan i lämplig ålder och från en besättning i närheten, är det tillåtet att köpa in en konventionell kalv med hänvisning till regel 5.1.1.1 om att man ska ge djuren en bra skötsel. En inköpt konventionell kalv som föds upp till slakt kan dock inte bli KRAV-godkänd. Det kan den däremot efter en karenstid om den används till rekrytering.
Embryotransfer
Embryotransfer (ET) är inte tillåtet enligt KRAVs regler. Det innebär att man inte får använda sig av tekniken i sin besättning eller köpa djur som tagits fram med ET. Andelen semindjur med ET i härstamningen blir allt fler. För att inte begränsa avelsurvalet är det därför tillåtet att använda sperma från ET-djur till inseminering och köpa djur med ET i härsamningen. Det är viktigt att inte hindra ändamålsenligt avelsarbete för att djuren i ekologiska besättningar ska bli hållbara och ha god motståndskraft mot sjukdomar mm.
Klicka här för att ladda ner en ansökningsblankett för inköp av konventionella djur.