Hoppa till huvudinnehåll
KRAV

KRAV

  • In English
  • Press
  • Lättläst
  • Kontakta oss
  • Mitt KRAV

Huvudmeny

MENYSÖK
  • Just Nu
    • NyhetsarkivNYHETER
    • ForskningsrönNYA RÖN OM SÅDANT SOM FORSKARNA KOMMIT FRAM TILL.
    • Reportage
    • Årets Ekokock
  • Hitta
    • ReceptHÄR KAN DU TA DEL AV RECEPT MED KRAV-MÄRKTA INGREDIENSER
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företagKRAV-CERTIFIERADE FÖRETAG
    • White Guide Café
  • Regler
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • För Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Webbshop
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • Produktfakta
    • Hållbarhetsrapport
    • Press
  • Hem
  • »
  • Företag
  • »
  • Välj verksamhet
  • »
  • Förädling
  • »
  • Förpackningar
  • »
  • Förpackningsreglerna 2018 – nyheter
  • Välj verksamhet
    • Biodling
      • Steg för steg till KRAV-certifierad
      • Niklas Nyström, Lugnets Bigårdar, Södermanland
    • Butik
      • Bli KRAV-certifierad – Butik
        • Möt butikspersonal
          • Satsning på KRAV-märkt lockar fler kunder
        • Utbildningar
          • Webbutbildning för butikspersonal
      • Satsning på KRAV-märkt lockar fler kunder
    • Fiske
      • Beståndsbedömningar
        • Bedömning av fiskebestånd – så gick det till
    • Fodertillverkning
    • Förädling
      • Bli KRAV-certifierad – Förädling
        • Steg för steg till KRAV-certifiering
        • Goda exempel – Förädling
          • “KRAV är en kvalitetsstämpel för mig”
          • Blåskal ser KRAV som en garant
      • Energikartläggning – förädlingsföretag
      • Förpackningar
        • Frågor och svar om KRAVs förpackningsregler
        • Goda Exempel – Förpackningar
          • Munkagroddens resa mot miljöoptimerad förpackning
        • Förpackningsreglerna 2018 – nyheter
    • Import och införsel
      • Bli KRAV-certifierad – Import och införsel
        • Så gör du – import och införsel
          • Om tilläggskraven
          • Grundläggande tilläggskrav
          • Tilläggskrav för sammansatta produkter
          • Verifiering av tilläggskrav
          • Hjälpmedel för tilläggskraven
        • Utbildning för import
    • Lantbruk
      • Bli KRAV-certifierad – Lantbruk
        • Vad krävs: Växtodling
          • Goda råd vid omläggning
          • Växtnäring
        • Omläggning växtodling – Hur lång tid tar det?
        • Omställning ägg – Hur lång tid tar det?
        • Omställning gris – Hur lång tid tar det?
        • Omställning grönsaksodling – Hur lång tid tar det?
        • Omställning kyckling – Hur lång tid tar det?
        • Omställning lamm – Hur lång tid tar det?
        • Omställning mjölk – Hur lång tid tar det?
        • Omställning nötköttsproduktion – Hur lång tid tar det?
        • Steg för steg till KRAV-certifiering
        • Vad krävs: Äggproduktion
        • Vad krävs: Grisproduktion
        • Vad krävs: Grönsaksodling
        • Vad krävs: Kycklingproduktion
        • Vad krävs: Lammproduktion
        • Vad krävs: Mjölkproduktion
        • Vad krävs: Nötköttsproduktion
        • Hitta din rådgivare
          • Blekinge län
          • Dalarnas län
          • Gotlands län
          • Gävleborgs län
          • Hallands län
          • Jämtlands län
          • Jönköpings län
          • Kalmar län
          • Kronobergs län
          • Norrbottens län
          • Skåne län
          • Stockholms län
          • Södermanlands län
          • Uppsala län
          • Värmlands län
          • Västerbottens län
          • Västernorrlands län
          • Västmanlands län
          • Västra Götalands län
          • Örebro län
          • Östergötlands län
          • Tack för din anmälan
        • Möt lantbrukare
          • Möt: Karl-Petter Bergvall
          • Möt: Anders Östlund, grönsaksodlare, Närke
          • Möt: Anna-Lena Relfsson, 20 dikor, Bohuslän
          • Möt: Claes & Karolina Schneider, 12 000 värphöns, Närke
          • Möt: Peter Nordstrand , 70 mjölkkor, Småland
          • Möt: Regina Olofsson
          • Möt: Roland Hermansson, KRAV-certifierad kycklinguppfödare, Anestad
          • Möt: Roland Höckert, Skaraborg
      • Hjälp för växtodling
      • Fakta för alla KRAV-certifierade lantbruk
        • Energikartläggning kan öka lönsamheten
          • Energimyndighetens stöd till energikartläggning
        • Energiplanering
        • Socialt ansvar
        • Rengöring och desinfektion
        • Skrot och skräp
        • Sparsamt körsätt
          • Aktuella kurser
          • Kursutförare traktorkörning
          • Utbildning i sparsamt körsätt
        • Vad innebär godkänt eller tillåtet enligt KRAVs regler?
      • Fakta om KRAV-certifierad växtodling
        • Energianvändning i växthusodling
        • Karens växtodling
          • Retroaktivt godkänd karenstid
        • Ogräshantering i KRAV-godkänd odling
        • Parallellodling
        • Så här gör du växtnäringsbalansen
          • Växtnäringsbalans lantbrukare
          • Växtnäringsbalans växthus
        • Skyddsavstånd
        • Utsäde och plantor
          • Jordbruksverkets sida för ekologiskt utsäde
        • Växtföljd
        • Växthusodling
        • Växtnäring-fakta
        • Svampodling
      • Fakta om KRAV-certifierad djurhållning
        • Anmäla djuren
        • Bedövning och smärtlindring
          • Positiv respons för smärtlindring
        • Behandling av djur
        • Djurmiljö
        • Foder
          • Karensfoder
        • Inköp och avel
        • Karens djurhållning
        • Uppbundna nötkreatur
          • Mer information och inspiration till dig med uppbundna nötkreatur
            • Bygga för lösdrift
              • Bertils checklista för krav på planlösningar
              • De ordnar lösdrift med små medel
              • Edlunds kor nyss inflyttade i lösdriften
              • För- och nackdelar med olika inhysningssystem
            • Rastning av kor på vintern
              • Börje Johansson, Linköping
              • Christer Sivervall: Det bästa med KRAV är att jag tvingades att börja rasta korna
              • Elizabeth Rydström, Stockholm
              • Erik Olsson på Mellangården i Klövsjö
              • Kriminalvården i Mariestad
              • Peter Berndtsson, Östra Ryd i Östergötland
              • Råd för en fungerande rastning
        • Utevistelse och bete
        • Vidareuppfödning
      • Goda exempel – Lantbruk
        • Stutuppfödning ger mer tid och samma netto på Hovby Gård
    • Produktionshjälpmedel
    • Restaurang och kök
      • Erbjudande anslutning till matsvinns-appen Karma
      • Steg för steg till KRAV-certifierat kök
      • Hjälp och stöd – Restaurang
        • Tips – Restaurang
      • Kedjecertifiering
      • Offentlig upphandling
      • Socialt ansvar för restauranger
      • Utbildning för restaurang
        • Webbutbildning för restaurangpersonal
        • Tips på föreläsare för restaurangpersonal
          • Brydlings – ekokockar och måltidsentreprenörer
          • EkoMatCentrum
          • Erik Måneld
          • Maximillian Lundin
          • Miljökontakt
          • Miljöresurs Linné
          • U&We – Catalyst for Good Business
      • Goda exempel – Restaurang och kök
    • Slakt
      • Steg för steg till KRAV-certifiering
      • Möt: Jonas Svenneskog, Varekils Slakteri, Orust
      • Rådgivning med fokus på djurvälfärd
    • Vattenbruk
      • Steg för steg till KRAV-certifiering
    • Vildväxande produktion
  • Certifieringsorgan
    • Certifiera KRAVs regler
  • KRAVs licenspriser
    • Det här får du för licenspengarna
  • Hjälpmedel
    • Förpackningar – hjälpmedel
    • GMO-risklistor
    • Marknadsföring
    • Socialt ansvar – hjälpmedel
    • Butik – hjälpmedel
    • Förädling – hjälpmedel
      • Checklista för produktutveckling av KRAV-godkända livsmedel
    • Import och införsel – hjälpmedel
    • Lantbruk – hjälpmedel
      • Tillåtetbedömda jordar och gödsel mm
      • Beräkning av djurenheter
      • Mallar för djurhälsa
      • Tillåtetbedömda ensileringsmedel
      • Tillåtetbedömda foder
      • Tillåtetbedömda hjälpmedel
      • Tillåtetbedömda växtskyddsmedel
      • Unghönsuppfödare
    • Restaurang – hjälpmedel
    • Hjälp – mallar
  • Förmånliga erbjudanden på förnybar el
    • Erbjudande om förnybar el till certifierade förädlingsföretag
    • Förmånliga erbjudanden på förnybar el till lantbrukare
  • Marknadsföring och märkmaterial
    • Märkesanvändning
    • Ladda ner märket
    • Skyltar med produktspecifika budskap
    • Beställ märkmaterial
  • Beställningsmaterial / Säljstöd
  • Mitt KRAV
    • Mitt KRAV
      • Mitt KRAV login
  • Webbutbildning

Förpackningsreglerna 2018 - nyheter

KRAV har under det senaste året haft mycket kontakt med certifierade företag kring våra förpackningsregler och utvärderat konsekvenser av bland annat förbudet mot PVC och BPA i förpackningar som träder i kraft nu till årsskiftet. För att reglerna ska kunna fungera i praktiken och samtidigt driva på utvecklingen mot mer hållbara förpackningslösningar, har KRAVs styrelse nu beslutat att ändra regeln om PVC:

  • PVC tillåts i locktätningar och i tätskikt på metall, när alternativa lösningar inte kan garantera hållbarheten eller kvaliteten på produkten, men det krävs en plan för att fasa ut PVC ur dessa förpackningar.

Detta har förtydligats i KRAVs regler 2018:

  • KRAVs förpackningsregler gäller endast förpackningar för KRAV-certifierade produkter.
  • Reglerna kring PVC, BPA och SIN-ämnen gäller enbart primärförpackningar, alltså de förpackningar som kommer i kontakt med livsmedlet.
  • Regeln kring förbud mot BPA står fast, men det har förtydligats att regeln gäller avsiktlig användning av BPA.

KRAV-certifierade företag har uttryckt behov av hjälpmedel för att på ett enkelt och standardiserat sätt få fram information om SIN-ämnen, PVC och BPA från sin förpackningsleverantör. Vi har därför tagit fram en mall för självdeklaration:

  • Självdekaration från leverantör av förpackningsmaterial

Reglerna gäller från och med 1 januari 2018 och du får börja tillämpa dem när Swedac har gjort acceptansbedömning av dem. Då publiceras de på vår hemsida som version 1 av KRAVs regler 2018.

Senast uppdaterad: 2018-06-11
Skriv ut
Scrolla

upp

Scrolla upp
  • Nyhetsarkiv
    • Nyhetsarkiv
    • Forskningsrön
    • Reportage
    • Pressmeddelanden
  • Hitta
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företag
    • White Guide Café
    • Gårdsbutiker
  • REGLER
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Ladda ner märket
    • Webbshop
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • KRAVs hållbarhetsrapport
    • Engagera dig
    • Kontakta oss
    • Press
Postadress: Box 1037 751 40 UPPSALA
Telefon: 018 - 15 89 00
E-post: info@krav.se
KRAV på Facebook
Twitter
Följ oss på Twitter.
Youtube
Prenumerera på vår YouTube-kanal.
Instagram
Följ oss på Instagram.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi anta att du godkänner detta.OkIntegritetspolicy