Hur är det att vara ung KRAV-bonde? Det vet systrarna och mjölkbönderna Elina Löfholm, 32, och Emma Vidholm, 25. Vi träffade dem på KRAV-certifierade Trägsta gård utanför Östersund.
Varför valde ni att bli lantbrukare?
Elina: För mig har det alltid legat nära till hands då mor och far är bönder, och som barn hjälpte jag till en hel del på gården. Något år efter gymnasiet bestämde jag mig för att börja jobba på riktigt med lantbruk. Det är ett varierande arbete där man får använda kroppen en hel del. Jag tycker om att lösa problem och på vår gård är det mycket tekniska uppgifter. Men det absolut bästa med yrket är korna, jag älskar att arbeta med djur!
Emma: Jag hade helt ställt in mig på att bli bagare, men när jag började helgarbeta på gården så kände jag en sådan glädje till det här jobbet så jag bestämde mig för att jag skulle bli lantbrukare istället.
Varför är det viktigt för er att vara KRAV-certifierade?
Det är ett självklart val för oss att vara KRAV-bönder och man känner sig stolt över certifieringen! Att köpa mat som kommer från en KRAV-certifierad gård ska kännas som en trygghet för konsumenterna. Man kan lita på att vi som gård uppfyller de regler och krav som gäller, och att vi är med i arbetet mot ett ännu miljöeffektivare lantbruk!
Vad är det bästa med KRAV?
Att lantbruket hjälper till att bidra till ett sunt kretslopp, och att hela processen sker utan naturfrämmande gifter, från det att fröet planteras i jorden och växer till gräs, för att bli foder till korna och sedan omvandlas till mjölk och kött. Det är en ren process som ger bra mat på våra bord. Kornas skit blir till gödning i markerna och ger också el och varmvatten till vår gård via en biogasanläggning som gör biogas av gödseln.
Vad har ni för råd till unga som funderar på att bli KRAV-bönder?
Att bli KRAV-bonde är att arbeta för en hållbar framtid. Tänk långsiktigt istället för bara här och nu!
Vilka utmaningar har ni stött på?
En hel del okunskap! När vi växte upp fick vi höra hur viktigt det är att Sverige har egna lantbruk, för naturen och för oss människor så att vi får bra mat på våra bord. Men idag är tonen gentemot lantbruket en helt annan. Man får höra på radio och läsa i tidningarna om hur negativ inverkan vi lantbrukare har på vår jord, hur vi inte tar ansvar, hur djuren mår dåligt och markerna utarmas! Att vi släpper ut metangas och förstör! Det är en stor utmaning att nå ut till nästa generation och öka kunskapen om hur vi jobbar. Vi måste visa att de förändringar vi gör inom lantbruket idag får positiva effekter längre fram.
Vad inspirerar er som KRAV-bönder?
Att det vi gör för miljön faktiskt ger resultat och att våra djur lever så nära sitt naturliga beteende som möjligt.
Hur ser ni på framtiden som KRAV-bönder?
Elina: Med spänning! Det känns som att vi blir bättre och bättre på att tänka på vilka klimatavtryck vi gör. Vi är framtiden och vi behövs. Jag hoppas att alla som jobbar med livsmedel väljer att bli KRAV-certifierade, för oss är det en självklarhet att vara med och bidra till ett naturligt kretslopp.
Emma: Jag vill se en hållbar jord. Att välja att vara KRAV-bonde ser jag som ett steg på vägen till en bättre framtid.