Kampanjer

Storhandla bättre under Eko-september – välj KRAV-märkt!

23 aug, 2022

När du storhandlar under Eko-september, välj ekologiskt och KRAV-märkt. Då bidrar du till sju stora vinster som gör skillnad för natur, djur och människor.

7 stora vinster med ekologiskt – storhandla bättre

 1. Biologisk mångfald
  På ekologiska gårdar finns det i genomsnitt 50% fler arter av växter och pollinerare som humlor och bin.
  Läs mer
 2. Bördiga jordar
  Den ekologiska bonden använder inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel som kan spridas i naturen och ta kål på pollinerare som humlor och bin. Det tycker vi är god omtanke!
  LÄS MER
 3. Friskt vatten
  Vatten är förutsättningen för allt liv. Rent vatten, dvs. Ekologiska lantbrukare odlar utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel som kan sprida sig till grundvattnet.
  LÄS MER
 4. Extra god djurvälfärd
  Beta, böka och sprätta extra mycket. Gå ut i regn och solsken. Inga omöjliga krav! Djur på eko-gårdar får dessutom mest ekologiskt foder – ofta från den egna gården.
  LÄS MER
 5. Inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel
  Djurgödsel och växtrester istället för fossilkrävande konstgödsel bidrar till bördiga, näringsrika matjordar som myllrar av liv.
  LÄS MER
 6. Mat utan onödiga tillsatser
  Enligt eko-reglerna är det inte tillåtet att använda syntetiska färgämnen, smakämnen, konserveringsmedel eller sötningsmedel. Inte heller någon ohållbart producerad palmolja. God middag!
  LÄS MER
 7. Höga krav
  All ekologisk mat är tredjepartscertifierad. Det betyder att någon annan än den som odlar, producerar och säljer har granskat och kontrollerat den. Ekologiskt är alltså ingenting som vem som helst kan svänga sig med. Eko är alltid kontrollerat och märkt med KRAV eller det gröna EU-lövet.
  LÄS MER

7 stora vinster. Ett val. Det är helt enkelt eko.

Här hittar du KRAV-märkt

För att du lättare ska hitta KRAV-märkt kommer KRAV via Facebook och Instagram dela tips och inspiration under hela september. Dela gärna dina egna KRAV-märkta favoriter med #ekoseptember och #kravmärkt så är vi fler som kan hitta dem! 

 • Använd tjänsterna under ”Hitta KRAV-märkt” och sök bland restauranger, gårdsbutikeräppelodlare med mera.  

KRAV är ekologiskt, och mer därtill

För många konsumenter är ökad biologisk mångfald, extra god djurvälfärd och liten klimatpåverkan viktigt. Att välja KRAV-märkt innebär inte bara att varan producerats på ekologisk grund, utan dessutom med extra höga krav på djuromsorg och insatser för miljöarbete och biologisk mångfald. KRAV har även regler för arbetsvillkor och klimat – till exempel krav på förnybar el, och rätt till organisering  vilket EU-eko inte har. Helt enkelt en hållbarhetsmärkning för dig och planeten. 

KRAV-märkta restauranger

KRAV har inte bara regler för hur maten produceras, utan även för hur maten ska hanteras i hela kedjan och inte minst för hur restauranger ska drivas hållbart. Därför finns det en KRAV-märkning för restauranger på fyra olika nivåer. 

Om kampanjen

Under Eko-september kraftsamlar hela livsmedelskedjan och ideella organisationer för att tillsammans erbjuda mer information och ökad kunskap om hur den ekologiska maten produceras och vad den bidrar till. Bakom Eko-september står organisationerna Organic Sweden, Ekologiska Lantbrukarna och Sveriges Konsumenter. Under hela september tipsar KRAV om KRAV-märkta produkter, gårdsbutiker, restauranger med mera, för att det ska bli lättare för dig att äta bättre! Kampanjen är finansierad av Jordbruksverket och är en av åtgärderna som finns med i Jordbruksverkets Åtgärdsplan för att öka produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel. Åtgärdsplanen har tagits fram på uppdrag av regeringen i samarbete med myndigheter, företag och organisationer i hela livsmedelskedjan. Här finns åtgärdsplanen.

Hitta KRAV-märkta restauranger

Sök efter KRAV-märkta restauranger i vår databas!

Hitta gårdsbutiker

I vår gårdsbutikguide hittar du gårdsbutiker över hela landet som säljer KRAV-märkta godsaker. Passa på att besöka en nu i skördetider!

Hitta KRAV-märkta äppelodlare

I KRAVs äppelguide hittar du KRAV-märkta äppelodlare uppdelat på län.

Dela sidan