Kampanjer

Ät bättre under Eko-september – välj KRAV-märkt!

23 aug, 2021

858 åtgärder = 7 stora vinster

När du väljer ekologiskt och KRAV-märkt checkar du av 858 åtgärder för mer hållbar mat. Det är 858 regler som styr hur all ekologisk mat produceras. 858 insatser som gör skillnad.

Resultatet är sju stora ekovinster som du får på köpet: Biologisk mångfald. Rent vatten. Levande jordar. Inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Extra god djuromsorg. Mat utan konstgjorda tillsatser – som alltid är kontrollerad.

858 åtgärder. 7 stora vinster. Ett val. Det är helt enkelt eko.

Här hittar du KRAV-märkt

För att du lättare ska hitta KRAV-märkt kommer KRAV via Facebook och Instagram dela tips och inspiration under hela september. Dela gärna dina egna KRAV-märkta favoriter med #ekoseptember och #kravmärkt så är vi fler som kan hitta dem! 

  • Använd tjänsterna under ”Hitta KRAV-märkt” och sök bland restauranger, gårdsbutikeräppelodlare med mera.  

KRAV är ekologiskt, och mer därtill

För många konsumenter är ökad biologisk mångfald, extra god djurvälfärd och liten klimatpåverkan viktigt. Att välja KRAV-märkt innebär inte bara att varan producerats på ekologisk grund, utan dessutom med extra höga krav på djuromsorg och insatser för miljöarbete och biologisk mångfald. KRAV har även regler för arbetsvillkor och klimat – till exempel krav på förnybar el, och rätt till organisering  vilket EU-eko inte har. Helt enkelt en hållbarhetsmärkning för dig och planeten. 

KRAV-certifierade restauranger

KRAV har inte bara regler för hur maten produceras, utan även för hur maten ska hanteras i hela kedjan och inte minst för hur restauranger ska drivas hållbart. Därför finns det en KRAV-certifiering för restauranger på tre olika nivåer. Ju fler stjärnor desto fler och tuffare regler följs. 

Om kampanjen

Under Eko-september kraftsamlar hela livsmedelskedjan och ideella organisationer för att tillsammans erbjuda mer information och ökad kunskap om hur den ekologiska maten produceras och vad den bidrar till. Bakom Eko-september står organisationerna Organic Sweden, Ekologiska Lantbrukarna och Sveriges Konsumenter. Under hela september tipsar KRAV om KRAV-märkta produkter, gårdsbutiker, restauranger med mera, för att det ska bli lättare för dig att äta bättre!  

Hitta KRAV-märkta restauranger

Sök efter KRAV-märkta restauranger i vår databas!

Hitta gårdsbutiker

I vår gårdsbutikguide hittar du gårdsbutiker över hela landet som säljer KRAV-märkta godsaker. Passa på att besöka en nu i skördetider!

Hitta KRAV-märkta äppelodlare

I KRAVs äppelguide hittar du KRAV-märkta äppelodlare uppdelat på län.

Dela sidan