Vårt manifest

Det är rätt enkelt egentligen. Bra mat görs i samarbete med djur och natur. Det här är vårt manifest. Den goda smaken får du på köpet.

Vägra bekämpningsmedel − i maten och miljön

Ska lantbruk och djuruppfödning vara en kamp mot naturen eller ett samarbete med naturen? Vi tror på samarbete. KRAV-märkt mat odlas utan kemiska bekämpningsmedel. Det gör skillnad. Du slipper få i dig den cocktail av bekämpningsmedel som finns i icke-ekologisk mat. Bönderna slipper utsättas för kemiska bekämpningsmedel i sitt arbete. Och naturen slipper utsläpp av gifter i sjöar, vattendrag och grundvatten. I dag finns det till och med i regnvattnet. 

Välj naturlig mat − utan konstiga tillsatser

Vår inställning är att livsmedel, så långt det är möjligt, inte ska förändras genom tillsatser av olika ämnen. För KRAV-märkta livsmedel gäller därför försiktighetsprincipen; om miljö- och eller hälsokonsekvenserna av en tillsats är okänd förkastar vi den hellre än tillåter den. När du väljer KRAV-märkt mat så vet du att den är fri från onödiga tillsatser som syntetiska färg- och smakämnen, naturfrämmande sötnings- och konserveringsmedel, konstgjorda smakförstärkare och andra konstiga tillsatser.

Kräv schyssta villkor − för bönder världen över

För oss hänger det ihop. Ett välmående lantbruk är inte mycket värt om vi behandlar lantbrukarna illa. Socialt ansvar är en viktig del av det vi står för. En KRAV-godkänd produktion innebär därför att lantbrukare ska ha bra villkor, oavsett om de bor i Sverige eller på andra sidan jordklotet. Det handlar om allt från respekt för mänskliga rättigheter, frihet från diskriminering och rätt att organisera sig, till en arbetsmiljö fri från farliga kemiska bekämpningsmedel.

Behandla djur med värdighet − låt dem böka och beta

Det borde vara självklart. Djur ska behandlas med respekt. De är värda att få vara utomhus, att få äta sådant de är skapade för att kunna äta, och att få växa i sin egen takt. Grisar ska få gå ute, gyttjebada och böka. Kor ska få vara ute mycket och beta. Djur ska inte äta hormoner eller behandlas med antibiotika om det inte behövs. På många håll är den industriella djurhanteringen ovärdig. När du väljer KRAV-märkt kommer maten från reglerad och kontrollerad djurvänlig produktion.

Sprid koskit & fågelkvitter − varje gång du handlar mat

Det kanske låter flummigt, men är både sant och sanslöst bra. Ekologiska jordbruk tar hänsyn till hela det fantastiska system som är vår miljö. Alla delar samarbetar på naturens villkor. Då mår vattnet och jorden bra och fåglar, insekter och småkryp lever och frodas. Att använda fossila bränslen för att fixera kväve från luften för att tillverka konstgödsel som sprids på åkern är inget samarbete. Det skapar större problem än nytta. Då är det bättre att låta klövern fixera luftens kväve. Och koskit är mums för både växter och livet i marken.

Det här är kortfattat vad KRAV, står för, vad vi tycker och vad vi tror på. Vill du veta mer finns fördjupning i länkarna nedan. Och undrar du något, eller bara vill skicka lite uppmuntran – hör av dig! Vi finns på facebook, på twitter och på våra mejladresser.

Kontakt

Läs mer

Senast uppdaterad: 2017-12-13