Textilråvaror, hudar, läder och skinn

Du kan använda KRAV i din marknadsföring om produkterna innehåller KRAV-certifierad råvara i hela kedjan från råvara till färdig produkt.

Sedan 2007 gällerKRAVs regler endast hanteringen av KRAV-godkänd råvara som ingår i produkten, till exempel bomull, lin, silke eller ull. Kontrollen i senare led omfattas av andra regelverk, som Svanen, Bra Miljöval och EU-blomman. 

Detta innebär att färdiga produkter inte kan märkas med KRAV-märket. Däremot kan man använda sig av en etikett med texten: ”Innehåller KRAV-godkänd råvara”, skriv vilka råvaror det gäller. Detta gäller också för råvaror från KRAV-certifierad djurhållning som hudar, läder och skinn.

För att man ska få marknadsföra råvaran som KRAV-godkänd måste även senare led i produktionen vara certifierade.

Detta regelkapitel utgår och är ogiltigt från och med den 1 januari 2015. Producenter med djurhållning får även fortsättningsvis tillämpa kapitlets regler för hudar och skinn om produktionen är av väldigt liten omfattning i enlighet med regel 13.5. Detta gäller även för nya producenter. De tillämpliga reglerna för detta kommer från och med 2015 att finnas i kapitel 5 djurhållning.

Mer information

Senast uppdaterad: 2017-04-11