Strandnära

 Strandnära. Ett Bed & breakfast

På sydvästra Öland, ett stenkast från havet och alldeles intill Ölands cykel- och vandringsled, ligger Strandnära. Ett Bed & breakfast, vandrarhem, café och restaurang som drivs av paret Erica och Mikael Anerhaf.

Strandnära präglas av ett tydligt miljötänk och det är något som genomsyrar hela verksamheten. Den ekologiska restaurang -och cafédelen är numera KRAV-certifierad enligt högsta nivån, det innebär att minst 90 procent av all mat som serveras är KRAV-godkänd.

– För oss är det väldigt viktigt att det vi serverar är ekologiskt och KRAV-märkt, säger Erica och menar att man hellre är utan en viss råvara än att köpa något som inte är ekologiskt. Hon berättar att deras stora leverantör ibland kan skicka konventionella ersättningsvaror om det inte finns ekologiska att tillgå. Men allt sådant skickas tillbaka, utan undantag.
– Det är jätteviktigt att den mat vi stoppar i oss tas fram på naturlig väg och inte innehåller en massa onödiga, giftiga kemikalier. Vi vill också kunna lita på att djuren hanteras på ett rättvist och varsamt sätt, att de vistas utomhus i fria miljöer och får utlopp för sina naturliga beteenden.

Strandnära samarbetar med en del lokala KRAV-märkta bönder, både på Öland och fastlandet. Erica och Mikael är noga med att själva besöka dem.
Mycket av det som serveras på Strandnära kommer exempelvis från KRAV-certifierade Solmarka gård som ligger rakt över sundet. Solmarka har utöver odling också gårdsmejeri, bageri och äggproduktion.
– Det är underbart att besöka Solmarka, säger Erica. Hönsen går fritt utomhus på stora fält och hönornas hus är flyttbara så att de hela tiden har fint bete. Det är verkligen helt fantastiskt att se!

En annan av Strandnäras leverantörer är ”Portskjulet” på Öland.
Erica berättar att de någon gång i veckan åker dit med en korg som fylls med vad som är moget för tillfället. Det kan vara ekologiska vinbär, persikor eller hallon.
– Vi utgår alltid från vad som finns just nu, i säsong, och skapar vår meny utifrån det, säger Erica.

Det finns ett tiotal restauranger och caféer som är certifierade med tre KRAV-märken, Strandnära är en av dessa. Det innebär att minst 90 procent av maten som serveras är ekologisk eller KRAV-märkt.
–  Vi har  egentligen uppfyllt kraven för tre märken länge, men  det är först nu som vi väljer att gå upp till högsta nivån, säger Erica och fortsätter:
– Våra gäster är väldigt medvetna och certifieringen blir en trygghet för dem. Med den så finns det ju ett kontrollorgan som kontrollerar och på så sätt kan vi visa att vi verkligen håller vad vi lovar.

Erika och Mikael har egentligen aldrig behövt söka upp sina gäster eller marknadsföra sig.
– Nej, våra gäster hittar till oss på egen hand, helt enkelt därför att de har ett intresse för de här frågorna, säger Erica och berättar att det bara ett par minuter tidigare checkade ut en gäst som bekräftade just det; att han hittat till, och valt, Strandnära tack vare dess ekologiska profil.
– Det är verkligen roligt att höra, säger Erica.

Senast uppdaterad: 2017-04-20