Stort sug efter Mikaels KRAV-märkta jordgubbar

Härjeåsjöns jordgubbsodling

För jordgubbsodlaren Mikael Jonasson är det självklart att inte bespruta bären och att ta ansvar för sin säsongsanställda personal.

Nära 70 000 jordgubbsplantor på en yta motsvarande ungefär fem fotbollsplaner kräver mycket omvårdnad och kärlek från Mikael Jonasson och hans familj. De är sjunde generationen som bor på Härjeåsjöns lantgård vid Sveg i Härjedalen.

Eftersom KRAV-märkta jordgubbar inte får besprutas med kemiska bekämpningsmedel sker ogräsbekämpningen för hand. Det tar längre tid och kräver mer personal, men för Mikael Jonasson var det självklart att KRAV-certifiera odlingen för några år sedan.
– Går du ut i vårt jordgubbsland när allt är moget så luktar det bara jordgubbar och inget annat. Det är inget vidare att stoppa i sig en massa bekämpningsmedel om man inte behöver. Vi vill inte heller att de som jobbar här ska bli utsatta för något hälsovådligt, säger han.

Som KRAV-certifierad uppfyller Mikael Jonasson KRAVs regler för socialt ansvar. Det innebär bland annat att han ska betala minst kollektivavtalsenlig lön och att hela arbetsstyrkan ska ha anställningsavtal.
– Det är självklart för mig att den säsongsanställda personalen ska ha precis samma förutsättningar som vi har, oavsett om de kommer från Sverige eller något annat land, säger han.

Suget efter KRAV-märkta jordgubbar är stort. Härjeåsjöns lantgård kan, trots att de har fördubblat odlingen under de senaste åren, inte möta en ökande efterfrågan. De säljer alla sina jordgubbar i gårdsbutiken och de går åt i en rasande fart.
– Folk blir mer och mer medvetna om vad de stoppar i sig. Vi kan inte leverera så mycket som vi skulle önska idag, men det är ett angeläget problem, konstaterar Mikael Jonasson.

Senast uppdaterad: 2015-05-28