Socialt ansvar

Med KRAV-märkt mat påverkar du hur andra har det på jobbet.

KRAV ställer krav på att arbetsvillkoren ska vara schyssta. Det gäller faktiskt inte bara bönder, utan alla led i hela kedjan, från jord till bord. Och en viktig bonus i sammanhanget är att den som jobbar med KRAV-godkänd produktion slipper utsättas för giftiga bekämpningsmedel till vardags.

I Sverige gäller detta

KRAV har särskilda regler för socialt ansvar som gäller i Sverige. På det KRAV-certifierade företaget i Sverige ska grundläggande mänskliga rättigheter respekteras och svensk lagstiftning om arbetsvillkor och den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna ska följas. Det gäller för alla som arbetar i den KRAV-certifierade verksamheten. Även säsongsarbetare, gästarbetare, inhyrd arbetskraft från bemanningsföretag eller volontärer.

Det KRAV-certifierade företaget ska försäkra sig om att arbetskraften:

  • har säkra och hygieniska boendeförhållanden,
  • får skriftlig information om arbetet och anställningsavtal på ett språk som de förstår,
  • får lön som är kollektivavtalsenlig eller som är bruklig inom yrket eller branschen,
  • inte utsätts för diskriminering på arbetsplatsen,
  • inte skadar sig eller blir sjuka av arbetet.

Utanför Sverige gäller detta

När ekologiska produkter som importeras från länder utanför EU ska KRAV-märkas ställer vi krav på att KRAVs tilläggsregler för socialt ansvar ska följas. Det pågår just nu en utveckling av KRAVs regler för socialt ansvar vid import och införsel.

Läs mer:

Om hur Olle och Marica på KRAV-certifierade Torfolk gård jobbar med socialt ansvar: Ansvar för de anställda

Om hur bärföretaget Ransäter Invest AB jobbar med socialt ansvar: Mycket förebyggande arbete

Intervju med de thailändska plockarna Bunliang och Saharat: Med egen kock från Thailand

Fakta:

Detta gör vildväxande bär KRAV-märkta: KRAV-märkt från skogen

Senast uppdaterad: 2017-04-10