Vintersoppa med broccoli och savojkål

6 Portioner
Du behöver:
  • 6–7 blad av ett savojkålshuvud
  • 4 broccolihuvuden
  • ett par nävar färsk spenat
  • 3 vitlökslyftor
  • 1 gul lök
  • smör
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 l vatten
  • crème fraiche
  • grädde
  • salt, peppar
  • solrosfrön
  • basilika
  • chiliflakes
Gör så här:
  1. Finhacka vitlök och lök och fräs i smör i en stor kastrull.
  2. Hacka savojkålen, spenaten och broccolin, inklusive stammarna och lägg ner allt i grytan. Fräs runt ett tag. Lägg i mer smör om det behövs. Salta och peppra.
  3. Häll i vattnet så att det täcker grönsakerna. Låt koka upp.
  4. Hacka sönder en hönsbuljongtärning och lägg i. Tillsätt ett par nypor chiliflakes och basilika. Låt koka tills allt är mjukt.
  5. Mixa soppan med mixerstav tills den är slät.
  6. Tillsätt ett par matskedar crème fraiche och en skvätt grädde.
  7. Rosta solrosfröna i torr panna tills de har fått fin färg. Häll ner dem i soppan och mixa en gång till så att fröna hackas.
  8. Servera med crème fraiche och gärna rökt fläsk och brödkrutonger.
Senast uppdaterad: 2017-02-13