Friterad lutfisk

2-3 portioner
Du behöver:
  • Cirka 750-900 g lutfisk utan skinn
  • 2-3 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2-3 dl ströbröd
  • 1 l solrosolja
  • 2,5 dl majonnäs
  • 1 paket pak choi eller vitkål
  • 2-3 vårlökar
  • en halv gurka
  • en citron
  • sesamolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka koriander
  • 0,5 tsk curry
  • salt och peppar
  • eventuellt lite piri piri
Gör så här:
Currymajonnäs
  1. Pressa vitlöksklyftorna i en bunke. Tillsätt 1 msk citronsaft.
  2. Finhacka 1 msk koriander och tillsätt.
  3. Blanda i resten av ingredienserna: 2,5 dl majonnäs, 0,5 tsk curry och salt och peppar efter egen smak.
  4. Låt stå i kylen cirka 60 minuter innan servering.
Friterad lutfisk
  1. Förbered lutfisken. Se instruktionerna på förpackningen för urvattning och tillagning. Låt bitarna rinna av på handduk eller hushållspapper.
  2. Dela fisken i mindre bitar som är lagom att fritera. Salta fisken med måtta. Vispa äggen.
  3. Vänd fisken först i vetemjöl, därefter i äggen och sist i ströbröd.
  4. Lägg upp fisken på en ny tallrick.
  5. Hetta upp solrosoljan till 170 grader i kastrull eller fritös.
  6. Fritera fiskbitarna och låt dem med fördel rinna av på ett papper efteråt. Salta och tillsätt eventuellt lite piri piri.
  7. Servera på träspett med gurka och lök och med currymajonnäsen i en liten skål att doppa i.
Sallad
  1. Skölj pak choi (du kan även använda vitkål eller dylikt).
  2. Hacka gurkan och vårlöken fint.
  3. Hacka 1 dl koriander.
  4. Rör ihop ingredienserna, tillsätt lite citron och sesamolja, salta och peppra.
Recept och bild kommer från Lysekils som tillverkar den KRAV-märkta lutfisken.
Senast uppdaterad: 2017-12-06