Fransk äppelpaj

Fransk äppelpaj

8–10 bitar 

Klassisk pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 150 g kallt smör
  • 2 msk kallt vatten
Fyllning
  • 7 äpplen
  • 2 msk smör
  • 1 dl socker
  • ½ dl vatten
  • 1 tsk kanel
  • saften från 1 citron
  • 1 dl aprikosmarmelad
Gör så här

Häll mjöl och socker i matberedare och tillsätt smöret i kuber. Mixa samman till en grynig massa. Tillsätt vattnet och kör ihop till en degboll. Lägg degen i en plastpåse i kylen en timme. Tryck ut degen i en pajform med löstagbara kanter och nagga botten. Ställ den i kylen en halvtimme. Förgrädda sedan pajskalet i ugnen 10 minuter i 200°C. 

Medan pajskalet vilar i kylen kan du förbereda fyllningen. 

Skala, kärna ur och tärna fyra av äpplena. Lägg dem i en kastrull tillsammans med smör, socker, vatten och kanel. Koka under lock tills du kan göra ett tjockt mos av äpplena. Om du använder fasta äpplen kanske du behöver mixa moset med en mixerstav. 

Bred ut moset i det förgräddade pajskalet. Toppa med tunt skivade äppelklyftor och pressa över citronsaften. Grädda pajen i ugn i 200°C cirka 45 minuter. 

Värm marmeladen och lite citronsaft i en kastrull. Tag ut pajen och pensla den med marmeladen. Efter en stund kommer marmeladen att stelna och bilda en glasyr. Servera med grädde, gärna smaksatt med en skvätt punsch.

Senast uppdaterad: 2017-04-20