Oljeproducenten Therese:

Therese Ranch

– Jag och min man Stefan är ensamma i Sverige om att odla och kallpressa den gamla kulturväxten Camelina sativa, som på svenska heter oljedådra. Produkten heter Camelina of Sweden.

– Oljan har en bra balans mellan omega 3 ,6 & 9 och innehåller mycket vitamin E. Två teskedar räcker för att få i sig dagsbehovet av omega 3. Den har en nötig smak och kan användas både på sallad och till att steka med. Vi kallar det nästa generations functional food. Det är roligt att förädla en kulturväxt från antiken som känns så modern!

– Att KRAV-certifiera produktionen kändes självklart för oss. Vi tror att det är vad konsumenten kommer att föredra i framtiden. KRAV-certifieringen säkrar upp en bra standard för människa, miljö och djur. Vi tycker det är bra att KRAV har tuffare regler än EU:s regelverk för ekologiskt.

– När man väljer en KRAV-märkt produkt vet man vad man får. Produktionen är ren från kemiska bekämpningsmedel i alla steg, alltifrån odlingen till rengöringen av lokalen.

– Som KRAV-certifierat företag är vi tvungna att tänka till i hela processen. Vi måste sätta upp miljömål, göra processbeskrivningar och tänka på helheten ur ett miljöperspektiv. Det ger bra förutsättningar för att göra rätt redan från början.

Senast uppdaterad: 2017-12-18