Rekordförsäljning av ekofrukt

Bananer

Försäljningen av ekologiska bananer har fördubblats under 2013 och försäljningen av ekoäpplen har ökat med 500 procent på 2 år skriver DN.

– Vi introducerade ekologiska äpplen i lösvikt i januari 2012. De har ökat med 500 procent sedan lanseringen. Det finns ett fokus på att må bra och att äta bra. Det går hand i hand med att man äter ekologiskt, säger Maria Smith, miljöchef på Ica, till DN.

I augusti 2013 visade Testfakta med hjälp av laboratorieanalyser att KRAV-märkta och ekologiska bananer är fria från rester av bekämpningsmedel.
Butikskedjorna tror att Testfaktas undersökning är en stark orsak till den ökade försäljningen av ekologisk frukt.

– Vissa veckor tiodubblade vi vår försäljning. När larmet kom var det stor brist på ekobananer i hela Sverige, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

Försäljningen av ekobananer på Coop har ökat från 22 procent i början av 2013 till 40 procent i slutet av året. Vissa veckor tog de ekologiska bananerna slut.

Fördubblad försäljning av ekobananer

Även på Ica har försäljningen av ekologiskt ökat.

– Vi har sett en ökning med ungefär 150 procent, säger Maria Smith, miljöchef på Ica.

Axfood, med butiker som Hemköp och Willys, har fördubblat sin försäljning av ekologiska bananer och äpplen under 2013 jämfört med 2012.
– Även de som handlar i ett lågpriskoncept är alltså intresserade av ekologiskt, säger Åsa Domeij, miljöchef på Axfood.

Fakta KRAV-märkt frukt

  • Besprutas inte med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel
  • Konstgödsel är inte tillåtet
  • Sociala villkor för arbetare respekteras
  • Är bättre för människor, djur och natur.
  • Bidrar till en ökad biologisk mångfald
  • Forskare rekommenderar att barn ska äta ekologisk frukt.

Läs mer

Fyra frågor om bananer
Testfaktas banantest
5 viktiga varor att byta till eko
DN: Uppsving för ekobananer

Senast uppdaterad: 2017-04-21