KRAV-certifierade Vellinge kommun bäst på eko

Vellinge kommun vann Ekomatsligan 2017
Med 80 procent ekologiska inköp placerade sig KRAV-certifierade Vellinge kommun för tredje året i rad i Ekomatsligans topp. Region Kronoberg kammade hem topplaceringen bland regioner och landsting.

Detta stod klart igår (29 maj) när Ekomatcentrum presenterade resultatet i 2016 års omgång av Ekomatsligan, som är den nationella rankingen av matinköpen hos Sveriges kommuner, regioner och landsting.

Vellinge kommun var 2014 först med att KRAV-märka alla sina åtta skolkök på nivå 2, det vill säga minst 50 procent KRAV-godkända livsmedel. KRAV-certifieringen har fungerat som en sporre för att öka inköpen av ekologiskt och idag är tre av Vellinges skolkök uppe på nivå 3 med minst 90 procent godkända livsmedel.

– I och med KRAV-certifieringen så vet vi att vi måste hålla oss på en väldigt hög nivå av ekologiska inköp. Det är givetvis en sporre att få fler kök upp till den högsta nivån. Att nå 100 procent är däremot ruskigt svårt, men vi får se, säger Mikael Andersson, köksmästare på Vellinge Kommun.

Bland regioner och landsting fick Region Kronoberg den högsta placeringen i Ekomatsligan. Region Kronoberg var först ut bland kommuner och landsting med KRAV-certifiering och är nu uppe i 54 procent ekologiskt.

Restauranger kan KRAV-certifieras på tre olika nivåer för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror, desto fler stjärnor i märkningen är ifyllda:

  • En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
  • Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
  • Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel
Senast uppdaterad: 2017-12-18