Jonas Alvin är Årets Ekokock

Jonas Alvin
2017-09-12
Bild: Embla Måneld
Jonas Alvin från Stångs magasin i Linköping är Årets Ekokock.

– Det känns fantastiskt. Jag har alltid varit intresserad av att laga mat med ett hållbarhetstänk. På Stångs är vi KRAV-certifierande och satsar stenhårt på lokala leverantörer och producenter. Det känns väldigt bra att vinna det här priset, både för mig och för restaurangen, säger Jonas Alvin.

Fyra ekokockar från KRAV-certifierade restauranger gjorde i fredags upp om titeln Årets Ekokock 2017 på matmässan MAT 2017 i Växjö. Deras uppdrag: Att på två timmar laga en modern restaurangrätt med fokus på rotfrukter från en lokal KRAV-bonde och en ekologisk mjölkprodukt från Arla. Jonas Alvin imponerade mest på juryn med sin rätt av rostade gulbetor serverade med gulbetskräm, blåmusslor, puffat bovete, picklad rättika och stekt sallad.

– Jag valde blåmusslor för att det är bra för både hälsan och miljön, och det verkade uppskattas av juryn, säger Jonas.

Årets Ekokock anordnas för fjärde året i rad av föreningen Ekokockar på uppdrag av KRAV.

– Det är härligt att se kockarnas genuina engagemang för hållbart producerade råvaror och hur tävlingsuppgiften inspirerar dem att tänka på helheten när de komponerar sina rätter. De ekologiska råvarorna har tagit klivet in i finrummet de senaste åren, ett kvitto på det är att många restauranger visar att de ligger i framkant genom att KRAV-certifiera sig, säger Cecilia Lenbäck, tf Försäljningschef på KRAV.

Senast uppdaterad: 2017-12-18