Bananrevolution i mataffären

bananklase

De KRAV-märkta bananerna är lätta att hitta i fruktdisken medan de oekologiska blir allt sällsyntare. Nu är det dags att låta fler matvaror göra samma resa och att eko blir norm.

För några år sedan var de KRAV-märkta bananerna undantag i våra mataffärer, nu är de snarare regel. I dag är mer än varannan banan, 55 procent, som importeras av Sveriges största bananimportör Banan-Kompaniet ekologisk. Även övriga importörer känner av ett ökat tryck: Biodynamiska Produkter som bland annat säljer till Ica har fördubblat sin import sedan 2013 och Everfresh, som förser stora delar av den svenska marknaden med bananer, ser en liknande utveckling. Nära 75 procent av Everfreshs bananer är nu ekologiska och ökningen har legat på 25 procent de senaste två åren.

När KRAV för andra året i rad jämförde priset på KRAV-märkt och oekologisk vardagsmat stötte vi på problem när vi kom just till bananerna. Det var svårt att jämföra pris eftersom många av de affärer vi besökte bara hade KRAV-märkta och ekologiska bananer.

Hälsa i fokus

Försäljningen av ekologiska bananer tog enligt John Gerhard på Biodynamiska Produkter fart efter att Dagens Nyheter publicerade en analys från Testfakta som visade att rester av kemiska bekämpningsmedel hittades ända in i fruktköttet på oekologiska bananer.
– Sedan dess pratar vi inte bara miljö när vi snackar om eko, utan vi vågar prata även om hälsoeffekterna. Det har blivit en riktig boom! säger John Gerhard.


Christian Lindh

Att efterfrågan på KRAV-märkta bananer är stor får effekter långt bortom våra fruktdiskar. Oekologiska bananer besprutas flera gånger i veckan, ofta med hjälp av flygplan, vilket inte bara kan skada miljön utan även arbetarnas hälsa.  Även de som bor nära bananplantagerna exponeras för kemiska bekämpningsmedel. Det visar en studie av 450 gravida kvinnor som bor nära en bananplantage i Costa Rica.
– Flygbesprutningen gjorde att kvinnorna hade ungefär fem gånger högre halter av bekämpningsmedel i kroppen jämfört med den övriga befolkningen, säger Christian Lindh, forskare i arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.

Värt betala lite mer

I de affärer där det finns både oekologiska och ekologiska bananer kostar de KRAV-märkta 63 öre mer i KRAVs prisjämförelse. Det är ett pris som allt fler konsumenter tycker det är värt att betala.

– Vi ser en utveckling där många konsumenter inte vill köpa bananer som odlats på bekostnad av människor och natur. Istället lägger vi gärna lite mer pengar på maten och vet att den är mycket mer prisvärd, säger Katarina Wolf, marknadschef på KRAV.

KRAVs prisjämförelse visar att det vore enkelt att låta även andra matvaror göra samma resa som bananerna. Att nästa gång välja KRAV-märkt kaffe i affären kostar till exempel bara 12 öre mer per kopp.

Senast uppdaterad: 2015-12-18