Mycket förebyggande arbete

Ransäters Invest AB (RIAB) är KRAV-certifierade och säljer sina bär till Olle Svenssons AB, som fryser in och rensar bären innan de säljs vidare som Finnerödjas bär bland annat.

Att RIAB är KRAV-certifierat innebär att de måste ta extra hänsyn till arbetarnas boende, arbetsförhållanden, lön och hälsa.

RIAB samarbetar med ett thailändskt bemanningsföretag som sköter rekryteringen i Thailand. Men RIAB involverar sig i processen och läser anställningsavtal och deltar vid anställningsmötet i Thailand.

Manuela Gillå

I år rekryterade företaget 1000 plockare mot 600 förra året. 200 av plockarna bor i en nedlagd skola i Munkfors. Dit åker jag för att träffa Manuela Gillå som arbetar för RIAB.
- Vi köper in hjortron, lingon och blåbär, berättar Manuela. I år är det en sen säsong. Det har inte slagit helt rätt med hjortronen i norr, men det har ändå blivit en del plockat. Nu kan vi se att det kommer att bli otroligt bra med blåbär och lingon.

- Plockarna kommer hit vid mitten av juli och åker tillbaka till Thailand i slutet av september, säger Manuela. De får betalt per kilo, men de har en garantilön på 19722 kr per månad samt semesterersättning. Kilopriset varierar beroende på marknadspriserna, men brukar ligga på mellan 50 och 100 kronor per kilo för hjortron, 10 till 25 kronor per kilo för blåbär och 8 till 20 kronor per kilo för lingon. I genomsnitt brukar det bli 50 till 100 kilo bär per dag, den lägre siffran för blåbär och högre med de mer lättplockade lingonen.

- Vid inlämningen skriver varje plockare på att det är på ett KRAV-godkänt område som bären plockats, förklarar Manuela. Om de råkat plocka icke KRAV-godkända bär får de lika mycket betalt, men de samlas upp separat och sälj inte som KRAV-certifierade.

Manuela jobbar mycket med förebyggande av olyckor och har gjort en riskbedömning av vad som kan hända för att undvika problemen.
- Det förekommer till exempel att de kör av vägen, berättar Manuela. Och det händer att plockare går vilse. Nu senast i förrgår var det en som var borta i flera timmar innan vi hittade honom.

I handboken som finns på Thai får plockarna tydliga instruktioner om hur de ska bete sig om de går vilse eller om det händer en bilolycka. Bilolyckor förebyggs dessutom med att ha två godkända förare med internationellt körkort i varje bil så att de kan byta av varandra samt att ha säkra bilar som är anpassade för körning på skogsvägar. Handboken ger också instruktioner om hur de ska hantera olika djur i de svenska skogarna, som björnar, älgar eller huggormar och att hålla koll efter fästingbett.

Detta gäller för KRAV-certifierade företag.

Det KRAV-certifierade företaget ska försäkra sig om att arbetskraften:

  • har säkra och hygieniska boendeförhållanden,
  • får skriftlig information om arbetet och anställningsavtal på ett språk som de förstår,
  • får lön som är kollektivavtalsenlig eller som är bruklig inom yrket eller branschen,
  • inte utsätts för diskriminering på arbetsplatsen,
  • inte skadar sig eller blir sjuka av arbetet.

Läs mer:

Med egen kock från Thailand - intervju med de thailändska plockarna Bunliang och Saharat.

Fakta:

KRAV-märkt från skogen - detta gör vildväxande bär KRAV-märkta

Senast uppdaterad: 2017-04-20