Musselodlingar skapar balans i havet

Musselodling Mollösund

KRAV-märkta blåmusslor odlas på rep i havet och får sin föda från det näringsrika vattnet. Vi hänger med och skördar musslor utanför Orust.

Anders Granhed

Anders Granhed

Det är vackert och ganska folktomt på Orust vintertid. Men på öns sydligaste spets ut mot Skagerrak är det full rulle. Här i Mollösund har Scanfjord sitt huvudkontor och året runt skördas musslor från odlingarna i närheten. Anders Granhed startade företaget redan 1979 och Scanfjord är i dag Sveriges största producent av blåmusslor. Företaget KRAV-certifierades för några år sedan.

– Blåmusslan är en verkligt klimatsmart produkt. Vi tillför inget till havet, musslorna gör tvärtom miljönytta här ute i fjordarna. Våra odlingar ligger nära land och därför är vår bränsleförbrukning låg, berättar Anders Granhed medan han styr ut sin båt mot den närmaste musselodlingen.

Gråblå tunnor guppar upp och ner i sundet mellan de bohuslänska klipporna. En av Scanfjords båtar är i full färd med att dra upp de långa linor som är fästa mellan tunnorna. Från dessa linor hänger fem-sex meter långa band ner mot botten. De är täckta av musslor som är redo att skördas.

Skonsam repodling

Vilda musslor lever på sandbankar och lerbottnar, men fördelarna med repodling är många och musslor som är KRAV-märkta är alltid odlade på detta vis. Repodlade musslor växer snabbare och får mer kött i sig eftersom mycket näringsrikt vatten strömmar omkring dem. De håller högre kvalitet eftersom de inte innehåller någon sand, och skörden av musslorna är skonsam för havsmiljön runtomkring. Vilda musslor däremot krattas eller trålas upp, vilket kan skada bottenmiljön.

Tricket med att repodla musslor är att sänka ner de rengjorda odlingsbanden i vattnet vid exakt rätt tid på året.

– Blåmusslorna här leker i maj ungefär och sedan lever larverna fritt i vattnet i två till sex veckor. Då ska våra band ner i vattnet för att musslorna ska kunna sätta sig på dem, säger Anders Granhed.

Sedan sköter musslorna i stort sett sig själva och lever på alger och växtplankton i vattenströmmarna. En musselodling kan göra stor skillnad för vattenkvaliteten eftersom musslorna binder kväve och därmed minskar övergödningen som i värsta fall kan leda till bottendöd.

blåmusslor

Kontrolleras noga

På Scanfjords båt rasslar hela tiden nyskördade musslor upp på ett löpande band och hamnar till slut i stora säckar på däck.
– Varje säck som du ser där väger 1 000 kilo. Av det är ungefär 10 kilo kväve, säger Anders Granhed.

Blåmusselodlingar är noga kontrollerade av Livsmedelsverket. Varje vecka tas prover för att säkerställa att vattenkvaliteten är god och musslorna nyttiga att äta.

Musslor är en färskvara och behöver hanteras rätt för att de ska hålla sig vid liv. När de stora säckarna har lastats av på kajen i Mollösund fraktas de upp till sorteringshallen och fylls med kallt saltvatten. Sedan tvättas och sorteras musslorna innan de antingen packas i nät och täcks med is, eller förpackas i en tättslutande trågförpackning. I många europeiska länder är dessa förpackningar populära och Anders Granhed hoppas att även de svenska konsumenterna ska upptäcka fördelarna, att musslorna håller längre och är lättare att förvara eftersom förpackningen inte läcker.

Anders Granhed äter gärna själv blåmusslor. Han ser det som en delikatess, en billig liten proteinbomb med mycket omega-3.

– Jag tycker att vinkokta musslor är allra godast. Men de är också goda att gratinera eller lägga på grillen.

Senast uppdaterad: 2017-04-20