Med egen kock från Thailand

Bunliang och Saharat från Thaliand

I år har 1000 personer från Thailand rekryterats för att plocka KRAV-märkta vildväxande bär till företaget Ransäters Invest i Sverige.

Bunliang Dungmalee kommer från Chaiyaphum i Thailand. Han fick höra talas om möjligheten att plocka bär i Sverige från andra i sin by som hade varit iväg.
- Jag hörde att det var bra pengar, berättar han. Nu är det tredje året jag kommer hit till samma företag i Sverige. Det är bra jobb!

Trots att det regnat de första veckorna i år tycker han att vädret är bra här i Sverige, det blir inte så varmt att arbeta.
- Boendet är rent och bra, med varmvatten, berättar Bunliang. Och maten är bra!
Maten lagas av en thailändsk kock som också gör matlådor till alla plockare att ta med ut i skogen. Kryddorna tas med från Thailand så att maten ska smaka som hemma.

Själva plockandet går bra i år, även om bären har mognat sent på grund av det kalla vädret. När vi står på Brattforsheden i Värmland och pratar lyser de blå bären stora i riset runt oss.
- Det går bättre än förra året, säger Bunliang. Igår plockade jag 90 kilo… idag blir det mer! Säger han säkert och ler.

Arbetstiden varierar, men idag kommer han att plocka mellan klockan nio och fem.  
När jag frågar om han vet vad KRAV-märkt är svarar han:
- Ja, vi får inte plocka på de röda områdena.

De röda områdena på kartan markerar var det finns föroreningar. Plockarna har fått både skriftlig och muntlig information innan de ger sig ut i skogen om hur de ska plocka. De delas in i olika grupper, som själva får bestämma var det ska plocka och har en karta med sig där de områden de ska undvika finns utmärkta. Hittar det ett bra ställe håller de det hemligt för de andra grupperna.

- Är du nöjd med lönen? undrar jag.
- No problem, svarar Bunliang och berättar att pengarna han får in under de månader han är i Sverige och plockar kommer att användas både till investeringar på hans gård och att betala för hans två barns universitetsstudier.

-Om det inte var bra skulle jag inte komma tillbaka!

Även Saharat Adtap kommer från Chaiyaphum i Thaliand. Det här är hans femte år i Sverige.

Saharat Adtap från Thailand

- Det är bra pengar, förklarar Saharat. Vi får en garantilön och ovanpå det får vi provision på bären vi plockar. I år blir det mycket!
Pengarna går till hans två barns universitetsstudier. Ett av barnen har studerat klart och arbetar nu i Bangkok. Det yngsta barnet har två år kvar på universitetet.
- Så jag kommer två år till, säger han och ler.

Till vardags är Saharat bonde och odlar socker och ris. Med pengarna från plockningen har han kunnat investera i en maskin för att skörda sockerrören.

Även Saharat är nöjd med boendet och maten.
- Vi tar hand om varandra, det är bra stämning och sammanhållning. Alla är som en stor familj, berättar han.

- Detta företaget är bra, säger Saharat allvarligt. De tar hand om oss arbetare. Om det inte var bra skulle jag inte ha kommit tillbaka varje år!

Läs mer:

Mycket förebyggande arbete - om hur bärföretaget Ransäter Invest AB jobbar med socialt ansvar.

Fakta:

KRAV-märkt från skogen - detta gör vildväxande bär KRAV-märkta

Senast uppdaterad: 2017-04-20