Mångodlarna Margareta och Göran:

Margareta och Göran Hoas

- Vi driver gården, butiken och krogen Lilla Bjers på Gotland tillsammans och har faktiskt jubileum i år! Det var 20 år sedan vi köpte gården av Görans föräldrar.

- Det har varit en lång resa fram till nu. Från början var det ett tvåmannaföretag med odling och gårdsbutik. Vi KRAV-certifierade hela gården 2001. 2012 byggde vi krogen och idag har vi uppåt 35 anställda halvårsvis.

- Vi har valt att hålla en bredd och en mångfald i det vi gör för att vi ska behålla lusten och glädjen. Och nu börjar julsäsongen! Vi öppnar restaurangen igen och håller den öppen mellan 30 november och 22 december. Dessutom har vi börjat hugga julgranar och sälja på gården. Gårdsbutiken håller vi öppet året runt, både med ekologiska produkter från gården, lokalt och från andra ställen. Just nu fick vi in ekologisk olivolja från Kreta, som vi beställer direkt från gården eftersom vi känner odlarna.

- När vi köpte gården för 20 år sedan hade vi egentligen inga planer på att bli grönsaksodlare. Vi hade små barn och det tog emot att använda kemiska bekämpningsmedel. Vi började odla utan att spruta och insåg först senare att det var ekologisk odling vi ägnade oss åt.

- Vi valde att KRAV-certifiera oss för att kunna visa det vi gjorde genom märkningen. Tredjepartscertifieringen ger kunderna trygghet i att vi gör det vi säger.

- För oss är det viktigaste med KRAV-certifieringen att man inte får använda kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Vi vill visa att det går bra att odla ekologiskt, att det blir gott och att kvaliteten blir hög. Visserligen är det mer arbetsintensivt att odla ekologiskt, men det i sig är ju också positivt eftersom det ger arbetstillfällen.

- Vi tycker också att det är viktigt att visa att det spelar roll vad man gör som enskild liten människa. Vi är stolta över det vi håller på med här… men för oss fanns det egentligen inget annat val än att odla ekologiskt…

Margareta och Göran Hoas driver Lilla Bjers på Gotland.

Senast uppdaterad: 2017-12-18