Livet på grisgården

Nyfiken gris

Grisar ska kunna böka och få utlopp för sina naturliga beteenden. Det är en självklarhet för KRAV-bonden Olle Linder.

Olle Linder

Olle Linder.

Så fort Olle Linder kliver in till sina grisar kommer de fram. Nyfikna trynen undersöker hans skor och byxor. Efter ett tag återgår de till att grymtande böka runt och vältra sig i halmen som ligger i ett tjockt lager på golvet.
– De är väldigt trevliga och sociala djur att jobba med. Grisar tycker om att arbeta med något, det är viktigt att de får använda sina trynen, säger Olle Linder.

Går ute och betar

Nu under vintern bor hans grisar i mindre grupper i en öppen ladugård med en rastgård utanför. Resten av året går de ute på åkrarna och ängarna runt gården. Olle Linder pekar på några hyddor ute på en åker där han nyligen har sått vete. Fram till för bara några veckor sedan gick grisarna där. Att få böka runt i jorden, beta och bada gyttjebad är en självklarhet för grisarna i KRAV-certifierad grisuppfödning. I EU-ekologisk grisuppfödning räcker det om grisarna vistas ute på en betongplatta.

Gris utomhus

Olle Linders grisar får beta och böka på markerna runt gården.

Olle Linder är en pionjär när det gäller KRAV-certifierad grisuppfödning. Redan när han tog över släktgården 1989 bestämde han sig för att satsa på ekologiskt jordbruk. Produktionen här på Åsbergby gård utanför Knivsta sker i ett kretslopp; allt foder till grisarna odlas på gården och grisarnas gödsel återförs sedan till åkern för att ge näring till ny spannmål.
Det är dyrare att föda upp KRAV-märkt gris eftersom det ekologiska fodret kostar mer och bonden lägger ner fler arbetstimmar per djur jämfört med i konventionell uppfödning.

Olle Linder var redan från början övertygad om att det skulle löna sig att föda upp grisar som får vara utomhus och bete sig så naturligt som möjligt. Det borde väl konsumenterna vilja betala lite extra för?
– Det tog bara runt 25 år, säger Olle Linder med ett skratt.

Populärt med KRAV-märkt julskinka

Fast enträgen vinner – nuförtiden är det många som vill köpa KRAV-märkt julskinka. Det märker Björn Malmqvist på Gårdssällskapet som säljer kött från Olle Linders gård. Han är med på besöket och bara under den korta tid som vi är inne i grisstallet blir det tydligt att efterfrågan är stor.
– Under tiden vi var hos grisarna ringde två personer som var rädda att inte få tag på KRAV-märkt julskinka. Vi skulle kunna sälja mycket mer än vi har tillgång till, konstaterar Björn Malmqvist.

Björn tillsammans med grisarna

Björn Malmqvist tillsammans med grisarna på Åsbergby gård.

Senast uppdaterad: 2017-04-20