KRAV-märkta julgranar

3 miljoner granar säljs varje år och var femte julgran stjäls i skogen. Av de framodlade granarna som säljs är de flesta besprutade med kemiska bekämpningsmedel.

Idag är det fem aktörer som säljer KRAV-märkta granar och odlar utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel:

 • Smålandsgran – Nätförsäljning till Stockholm, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Lund, Malmö, Norrköping, Nyköping, Södertälje, Uppsala och Västerås.
 • Smålandssparris - Gårdsförsäljning, Växjö - För mer information och kontakt, se hemsidan.
 • Lilla Bjers – Gårdsförsäljning, Gotland.
 • Davidssons Skogstjänst – Försäljning vid:
  ICA Kvantum, Munkebäck
  ICA Maxi, Högsbo, Mölndal
  Torget Landvetter
  Åhaga, Borås
  NETTO, Ulricehamn
  Asklanda, Vårgårda
 • Carl Jonsson - Självplock. Kom och hugg din egen gran! Kontakt: julgranstoften2@icloud.com Adress: Allberg Toften 210, 311 96 Heberg

Smålandsgran har showroom i Mood-gallerian i Stockholm!

Lukta, måtta och betala på plats – och få granen hemlevererad dagen efter, är upplägget. I butiken finns ett antal skyltexemplar av olika storlekar och typer och sedan får kunden hem en likadan.

Läs mer om granbutiken i Mood Stockholm »

Smålandsgran, familjeföretaget med driv

Anna Benson driver företaget Smålandsgran tillsammans med sin pappa Bo-Egon Nilsson och bror Emil Nilsson.
- Vår far har odlat gran på samma miljövänliga sätt i över 40 år, säger Anna Benson. Det var min bror och jag som drev fram att odlingen skulle bli KRAV-certifierad också.

Anna Benson

Anna berättar att i konventionell granodling behandlas plantorna mot snytbaggen med ett bekämpningsmedel som heter Merit Forest. Medlet är mycket giftigt för vattenlevande organismer med långtidseffekter. Det är också farligt för bin och får inte användas där bin aktivt söker efter föda och där det finns blommande ogräs.

Plantorna som Anna och hennes familj använder är istället behandlade med ett miljövänligt vax.
- Säkert 98 procent av de granar som säljs på marknaden är behandlade med kemiska bekämpningsmedel, säger Anna.  Barren är sprutade för att skydda mot snytbaggen. Det finns cirka 10 000 barr på en gran – då kan du tänka dig vad mycket skit man tar in i huset till barnen och husdjuren…

I Smålandsgrans odlingar används får som betar istället för att spruta kemiska bekämpningsmedel mot ogräs. Dessutom handklipps varje gran.
- Vi har fått mycket uppmärksamhet för vår tjänst, berättar Anna. Vårt koncept med miljövänlig leverans av KRAV-märkta granar till dörren och att vi hämtar och har en tjänst som tar hand om granen efter jul så att den återanvänds till energi är unikt.
- I och med att folk blir mer medvetna ökar efterfrågan på KRAV-märkta granar och det känns fantastiskt att arbeta i ett företag som kan erbjuda det!

Lilla Bjers är julgranspionjärerna

Lilla Bjers på Gotland är KRAV-certifierade sedan 2001.
- Eftersom det då inte fanns något regelverk för ekologisk granodling, gick det inte att få vår granodling KRAV-certifierad, berättar Margareta Hoas på Lilla Bjers. Det tog nio år av diskussioner med KRAV tills vår granodling blev godkänd. 2009 var vi de första i Sverige med KRAV-certifierade julgranar.

- Vi tycker det är viktigt med en KRAV-certifiering eftersom hela vår verksamhet bygger på ett ekologiskt, hållbart tänkande, säger Margareta Hoas. Det är en självklarhet och en förutsättning för oss och allt vårt arbete på Lilla Bjers. En gran ska du ha inne i ditt hem. Du vill veta att den växt på ett bra, hållbart sätt.

- Allt handlar om balans, förklarar Margareta. Använder man gift mot ogräs, blir granen sårbar och blir lättare angripen av insekter. Oekologiska storodlare tar då till insekticider för att säkra sina investeringar.  Vi röjer istället odlingen för hand och justerar tillväxten med sekatör istället för med hormoner.

Att hugga sin gran i egen skog är naturligtvis ett bra alternativ.  Det är dock inte tillåtet att hugga gran i annans skog utan skogsägarens tillstånd.

- Våra kunder är oftast mycket nöjda med våra granar.  Odlingen ligger ett stenkast från gårdsbutiken och kunderna kan se var de växt upp.  Efterhand hugger vi nya granar och därför håller de sig i regel mycket bra. Vi har även ett stort utbud av olika sorter och modeller vilket gör att de flesta kan hitta den gran som passar just dem.
- Vi har även öppet i vår Gårdskrog under julgranssäsongen. Det är ett mycket uppskattat besöksmål när man ändå är här för att köpa sin gran.

Lilla Bjers - Gotland

Davidssons Skogstjänst satsar på närodlat

Hans Davidsson odlar KRAV-märkta granar i Vårgårda. Granarna säljer han i Göteborgsområdet.
- ICA-handlaren vid Munkebäck där jag sålde granar ville att vi skulle försöka få våra granar KRAV-märkta. Så då tog jag tag i det och fick granodlingen certifierad.

- Jag odlade redan ekologisk så jag behövde inte göra så mycket annorlunda, berättar Hans. Jag planterar obehandlade plantor och jag klipper dem med sekatör. I Sverige är det förbjudet att använda stråförkortningsmedel, men på granar från Danmark kan det vara använt. Dessutom sprutar de konventionella med Roundup mot ogräs runt granarna och gödslar med konstgödsel.

Vad har du fått för reaktion på att du säljer KRAV-märkta julgranar?
- Folk är positiva och tycker det är bra, säger Hans Davidsson. Det känns fint att erbjuda KRAV-märkta och närodlade granar. De flesta granarna som säljs i Göteborg har transporterats ganska långt från Skåne och Danmark.

Nya julgranar på väg

I Linderöd i Skåne har Håkan Andersson och Kristian Holst just börjat med KRAV-certifierad granodling.
- För mig är det KRAV som gäller! säger Håkan Andersson.  Marken var KRAV-certifierad sedan tidigare eftersom jag har både KRAV-märkt mjölk- och köttproduktion. Det var ett självklart val att också KRAV-certifiera granarna.

Att odla granar är en långsiktig satsning. Det kan ta mellan fem och tio år innan de kan ”skördas”.
- Vi kanske kan börja sälja KRAV-märkta granar år 2020! säger Håkan Andersson.

I Genarp i Skåne odlar Nils Bergman granar enligt KRAVs regler.
- Jag har julgransodling på vår gård utanför Lund/Malmö, berättar Nils Bergman. Jag tog över gården och julgransodlingen efter min pappa 2010. På gården har det odlats julgranar sedan början på 70-talet.

- Jag är under omställning till KRAV-certifiering, är inne på mitt 3:e karensår så granarna kommer att bli godkända under våren 2018!
Kontakt: nils@ekogran.se

Är du odlare av KRAV-märkta granar och vill vara med på den här sidan, kontakta mig! Mvh Kajsa: kajsa.orjavik@krav.se

Senast uppdaterad: 2018-01-19