KRAV-märkta äpplen smakar mer

Pawel Michno visar runt bland äppelträden i den KRAV-certifierade odlingen utanför Hallstahammar.

Det är skördetid och en vacker syn med äpplen i olika färger som dignar i träden. Odlingen ägs av Biodynamiska prdukter och har varit ekologisk sedan starten i början på 1990-talet. Makarna Pawel och Joanna Michno sköter odlingen. 

– Jag kan äta äpplen hela tiden från morgonen till kvällen. Eftersom vi har många sorter kan jag hela tiden välja vilken smak jag vill ha. Ibland är jag sugen på sötare äpplen, ibland på syrligare, säger Pawel Michno. 

Varför ska man köpa KRAV-certifierad frukt?

– Om man äter mat som besprutats med kemiska bekämpningsmedel under 30-40 år, hur mår man då? KRAV-odling är bra för naturen. Och det smakar bättre. Jag köper aldrig äpplen i affären för de smakar inte som de ska.

Vad innebär det att odla äpplen ekologiskt?

– Vi försöker samarbeta med naturen så att den hjälper oss. Vi använder inte kemiska bekämpningsmedel som tar död på så mycket som möjligt, för vi vill ha kvar mikroorganismer i marken och nyckelpigor som hjälper till med blad¬lössen till exempel.

Hur hanterar ni skadegörare i odlingarna?

– Vi har bara problem med vissa fjärilslarver och skorv. När det blir mycket fjärilslarver sprutar vi ett medel som innehåller en slags bakterier. Larverna dör när de får i sig bakterierna. Bakterierna tål inte dagsljus och dör efter ungefär två dygn, så det gäller att spruta i rätt tid. Vi använder feromonfällor där fjärilarna fastnar. Utifrån när det är mycket fjärilar i fällorna kan vi räkna ut när vi kommer att få mycket larver i odlingarna.

– Skorven utvecklas när det är fuktigt i odlingarna. För att minska problemen ser vi till att innan vintern plocka bort fallfrukt, rensa bort ogräs runt träden och klippa gräset mellan trädraderna, där skorvens sporer annars överlever. På försommaren sprutar vi med svavel mot skorv. Med hjälp av en väderstation och ett särskilt datorprogram kan vi räkna ut när det är risk för skorvangrepp och när det är onödigt att spruta. Tidigare sprutade vi så fort det hade regnat.

Här och var finns fågelholkar uppsatta. Har de någon funktion i odlingarna?

– Dem har vi för flugsnappare som äter insekter. Men mot nattfjärilarna är fladdermössen bättre, som jagar på natten.

Hur ser ditt år som äppelodlare ut?

– På våren beskär vi träden och tar bort allt ris. Sedan är det säsong för att spruta svavel mot skorv fram till midsommar. Fram till augusti är det också tid för kartgallring. Det gör vi som en första sortering för att ta bort skadade och deformerade frukter och för att träden ska orka producera frukt varje år. I augusti är det plommonskörd och sen skördar vi äpplena. Det är både plockning och sortering. Efter skörden gör vi rent odlingen, rensar ogräs och klipper gräs. Man har alltid att göra!

Vad är det bästa med att vara fruktodlare?

– Jag är ute hela tiden och behöver inte sitta inne i en byggnad med lysrör som en robot. Det är varierat och jag kan anpassa arbetet efter vädret, jobba mer när det är bra väder och mindre när det är regnigt.

Senast uppdaterad: 2017-11-30