Knäckebrödbagaren Annalena

Annalena Brage

– Jag startade Knäck & Bräck för 8 år sedan. Ända sedan starten har vi valt att baka med mjöl från Wästgötarna. Det är bönder som finns på nära håll och som odlar KRAV-märkt av gamla spannmålssorter. Vi använder inga moderna sorter av vete eller råg när vi bakar. Vi vill lyfta de gamla sorterna för de mer än hälsosamma, med mer aminosyror och mineraler

– Jag har gjort alla knäckebrödsrecept själv för att passa forntida sädesslag. Vi använder inga tillsatser, inget socker, fett eller jäst. Vi smaksätter knäckebröden med hela lingon, blåbär, fröer och salt. Det har blivit många sorters knäckebröd med åren.

– Nu har vi KRAV-certifierat våra knäckebröd. Det innebär att vi nu använder KRAV-märkta lingon och blåbär i bröden. Vi behöver inte heller förklara lika mycket för kunderna nu när KRAV-märket sitter på förpackningen.

– KRAV-certifieringen handlar om att ta ansvar för miljön och det långsiktiga perspektivet. Det är vårt sätt att bidra till en bättre värld. Här har vi nära till åkrar och fält och ser hur mycket bekämpningsmedel som sprids på fälten. Det hamnar ju förr eller senare i maten.

– Det viktigaste i KRAVs regler från mitt perspektiv är att hålla maten så ren som möjligt från bekämpningsmedel och att inte använda tillsatser. Varje gång man väljer något KRAV-märkt gör man något enkelt för miljön.

Senast uppdaterad: 2017-04-10