Grisens välfärd ger kickar på Forsa Gård

KRAV-certifierade grisar
Det allra viktigaste mervärdet med KRAV är djurvälfärden! Att vi ska odla det mesta av fodret själva med egen gödsel är viktigt och det är en ynnest för mig att slippa hantera ogräsbekämpningsmedel. Men jag skulle framför allt aldrig vilja stänga in grisarna igen och hindra dem från att böka och bada på sommaren, det är det viktigaste för mig.

Tillsammans med sin fru Maria driver Anders Engvall Forsa Gård i Stora Skedvi i södra Dalarna. Från gården kan man blicka ut över Dalälven som idag flyter mörk genom det snötäckta landskapet. På sommaren brukar gården hålla öppet för besökare att komma och titta på grisarna i hagen. 10 000 personer kommer varje år.
2003 var Forsa gård en av Sveriges duktigaste grisproducenter, men trots det var lönsamheten dålig och Anders och Maria såg sig om efter alternativ för företaget.

– Det enda vi då säkert visste var att vi aldrig skulle ha KRAV-certifierad grisproduktion, säger Anders och ler.

Vad var det då som fick Anders och Maria att ta steget till KRAV-certifierad produktion?

– En rådgivare lockade med oss på en studieresa till två KRAV-certifierade grisproducenter. Vi såg det som en kul utflykt, men blev helt sålda på produktionen. Avgörande var att det gick upp för oss att man inte var tvungen att ha grisarna på betesmark hela vintern, vilket vi hade trott. KRAV-certifiering var ett sätt för oss att kunna fortsätta med grisar, eftersom lönsamheten var bättre. Redan innan vi var hemma från resan hade vi bestämt oss, berättar Anders.

Att ställa om produktionen till KRAV var både roligare och svårare än Anders och Maria hade tänkt sig.

– Kicken att se grisarna få utlopp för sitt naturliga beteende var större än jag trodde.  Det säger vi till oss själva varje vecka -  ’tänk att ha ett system där man inte får uppleva detta!’. Men nu i efterhand kan jag också se att jag faktiskt inte begrep vad jag gav mig in på när vi ställde om. Jag trodde att jag kunde grisar, men i det nya systemet betedde de sig inte som vi hade tänkt oss. Det var en lika stor omställning som om vi hade börjat med mjölkkor, säger Anders.

Forsa Gård fick bryta ny mark som Sveriges dittills största KRAV-certifierade grisproducent. Exempelvis saknades helt teknik för storskaliga och rationella lösningar för en grisproduktion med betesdrift och stora mängder halm för grisarna att böka i. Men utmaningen är också en drivkraft för Anders.

– Jag märkte att spannmålsodlingen blev mer intressant när vi gick över till KRAV och så blev det med grisarna också, säger han.

Griskött är en lågprisprodukt. Vad är det som gör att KRAV-märkt griskött är så mycket dyrare?

– Kostnaderna för KRAV-märkt foder är ungefär dubbelt så höga eftersom det är svårare att odla utan konstgödsel och bekämpningsmedel. Grisarna har minst dubbelt så mycket yta att röra sig på inne och ute, vilket gör att byggnader och utrustning blir dyrare. Och vi själva lägger ner mycket mer arbetstid, bland annat på att hantera djur och stängsla. När djuren går i större grupper och när de är på bete måste vi avsätta mycket tid bara för att se till alla djur, berättar Anders.
Grisar
Grisar mår bra av att få vara ute året runt. De EU-ekologiska grisarna får gå på betongplatta utomhus även på sommaren, medan de KRAV-certifierade kan beta och böka i riktig jord.

Senast uppdaterad: 2017-06-16