Grisbonden Simon:

Simon Almquist

– Jag startade med KRAV-certifierad grisproduktion i somras. Jag ville ge djuren ett bra liv och valde grisproduktion för att skillnaderna är störst där jämfört med konventionell produktion. Det är också kul att det finns en bra marknad för KRAV-märkt kött idag.

– Jag tror på en varierad kost och att man när man väl vill äta kött ska välja kvalitetskött. Dessutom har jag alltid trott på att gladare djur ger godare kött.

– KRAV-märkta grisar har fri tillgång till utevistelse och större ytor och det känns rätt för mig. Jag ser att mina grisar har det riktigt bra och trivs. Och många andra kommer förbi gården och gillar det de ser.

– Jag har hittat ett system för att föda upp grisar som passar mig och djuren bra. Det är den första prototypen på självgående grishus som rör sig framåt varje dag. Jag har investerat i fyra sådana mobila hus. Husen flyttas till en hårdgjord yta under vinterhalvåret när det blir för geggigt på åkern.

– KRAV-certifierad grisproduktion innebär en trevligare arbetsmiljö också för mig själv. Ytorna är större och eftersom det är öppet ut blir det luftigare och jag får inga problem med damm som jag själv behöver andas in.

– Som KRAV-certifierad använder jag inga bekämpningsmedel på åkrarna där grisarna går eller när jag odlar deras foder. Grisarnas gödsel sprider jag där fodret odlas, så att det blir ett kretslopp.

Simon Almquist, KRAV-certifierad lantbrukare på Munsö

Senast uppdaterad: 2017-12-18