Frågor och svar om KRAV-märkt julskinka

Varför kostar KRAV-märkt skinka mer än o-ekologisk?

- KRAV-märkt skinka är god, prisvärd och av hög kvalité. Du kan glädjas åt att grisen har fått gå ute och levt ett så naturligt liv som möjligt. I ekologisk produktion kan kostnaderna inte pressas med hjälp av bekämpningsmedel och konstgödsel eller sämre djurvälfärd. De högre kostnaderna för lantbrukaren är bland annat betesmark för djur, lägre foderskördar och dyrare ekologiskt foder där GMO-grödor inte använts.

Varför är den grå?
- Den innehåller inte tillsatt nitrit som färgar köttet rosa. I konventionell skinka tillsätter man nitrit för konservering men nitrit är farligt för hälsan enligt vetenskapliga studier.

Varför ska jag välja KRAV-märkt julskinka?
- Det är bättre för hälsan, djuren och naturen. KRAV-märkt foder odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. KRAV-märkta grisar ska kunna gå ut året om och på sommaren får de beta gräs, böka i jorden och gyttjebada. De flesta konventionella slaktsvin får aldrig gå ut. EU-ekologiska grisar får gå ut på cementgolv.

Vad är det för skillnad på EU-ekologisk och KRAV-märkt skinka?
- EU-ekologisk skinka innehåller tillsatsen nitrit. Det gör inte KRAV-märkt skinka. KRAV-märkta grisar ska ha tillgång till betesmark för att beta och böka minst fyra månader på sommarsäsongen. EU-ekologiska grisar får gå ut men då räcker det med betongunderlag. 

Är nitrit farligt?
- En stor grupp forskare kom 2006 fram till slutsatsen att det finns ett visst stöd för att nitrit i mat är förknippad med en ökad förekomst av magcancer (1). Sedan dess har några forskare ännu en gång gått igenom forskningen och den gruppen kom 2016 fram till att det finns ett samband mellan nitritintag och hjärntumörer samt sköldkörtelcancer (2).

Hur slaktas KRAV-märkta grisar?
- KRAV-märkta grisar ska erbjudas halm för sysselsättning. De får inte övernatta på slakteriet och de ska vara i sina grupper under transport och på slakteriet. Elpåfösare är inte tillåtet och de får vänta max 15 minuter i drivgång innan slakt. Alla som hanterar KRAV-certifierade djur ansvarar för att varje djur mår bra. Även inför slakt ska djuren kunna utsättas för minsta möjliga lidande och stress. Endast slakterier som är certifierade enligt KRAVs regler får slakta KRAV-märkta djur.

Hur lång hållbarhet har en KRAV-märkt skinka?
- Den KRAV-märkta skinkan är färsk och håller i 21 dagar när den är rimmad. Kokt skinka som är vakuumförpackad håller 28 dagar i kylskåp. En konventionell skinka kan hålla i upp till 90 dagar. I frysen håller KRAV-märkt skinka i 1 år.

Källor:
1. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, Volume 94, Ingested Nitrate and Nitrite, and Cyanobacterial Peptide Toxins, WHO 2010.  https://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol94/mono94.pdf
2. Li Xie m.fl. Association between dietary nitrate and nitrite intake and site-specific cancer risk: evidence from observational studies. Oncotarget. 2016. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302962/

 

 
Senast uppdaterad: 2017-06-09