Viktor är Årets Ekokock 2016

Viktor Arabzadeh

Viktor Arabzadeh från Upper House i Göteborg är Årets Ekokock 2016. Sex meriterade kockar gjorde den 16 november upp om titeln  under Nordic Organic Food Fair i Malmö. Tävlingen arrangeras av Föreningen Ekokockar på uppdrag av KRAV.  I årets tävling var huvudråvarorna lokalodlad KRAV-märkt morot och en ekologisk mejeriprodukt från Arla. 24-åriga Viktor Arabzadehs rätt stack ut genom att mycket få råvaror användes, men med finess och på många olika sätt i samma rätt.

Juryns motivering löd: ”En smaksäker och elegant rätt där moroten fått mycket kärlek från frö till tallrik, där inte bara roten utan även blasten fått en självklar del av kompositionen.”

– Det känns verkligen helt otroligt. Jag brinner för ekologisk och KRAV-märkt mat och då betyder det extra mycket att få det här priset, säger Viktor Arabzadeh efter att ha tagit hem segern.

Vinsten innebar att Viktor var Sveriges representant i Nordic Organic Chef of the Year, som avgjordes dagen efter finalen av Årets Ekokock.

Vinnaren i Nordic Organic Chef of the Year blev Håvard Klempe från Norge.

Dessa var de sex finalisterna i Årets Ekokock 2016:

•    Patrik Sewerin, Gunnebo Kaffehus & Krog, Mölndal
•    Jonas Alvin, Stångs Magasin, Linköping
•    Mats-Peter Kristiansen, Spira Foods, Göteborg
•    Viktor Arabzadeh, Upper House, Göteborg
•    Rasmus Johansen, Clarion Live, Malmö
•    Jonas Heimbrand, Gunnebo Kaffehus & Krog, Mölndal

– Med tävlingen Årets Ekokock vill vi uppmärksamma kockar och restauranger som lyckas hitta den bästa kombinationen av modern gastronomi och ett genomgående hållbarhetstänk, säger ekokocken Ulrika Brydling som leder tävlingen med sin kollega Erik Måneld.

Läs om Fabian Olli Johanson, Årets Ekokock 2015.
Läs om Luqaz Ottosson, Årets Ekokock 2014.

Senast uppdaterad: 2017-04-10