Äpplen odlade med handarbete och omsorg

KRAV-märkta äpplen – ett omsorgsfullt handarbete

Friska, syrliga eller söta. Äpplen finns i många sorter med olika smaker. Ingrid Marie, Cox Orange, Belle de Boskoop....  Härligt som mellanmål eller i bakverk. Passa på att njuta!

Vill du minska risken att få i dig rester av kemiska bekämpningsmedel när du äter äpplen? Välj KRAV-märkta där kemiska bekämpningsmedel inte är tillåtna att användas. KRAV-märkta äpplen bidrar därför inte till spridning av farliga miljögifter i vår natur och är det i särklass enda sättet för att någonsin minska mängden kemikalierester i vår natur och på vår mat.

I konventionell äppelodling runt om i världen används kemiska bekämpningsmedel och äpplena du köper i butiken innehåller ofta rester av dem. Enligt Livsmedelsverkets tester från 2013 innehöll 89 procent av proven rester av bekämpningsmedel.

Därför bör små barn äta ekologisk frukt och grönt för att undvika bekämpningsmedel, enligt flera forskare som studerar bekämpningsmedel i kroppen (se artikel nedan).

Vi har sammanställt en lista över de KRAV-märkta äppelodlingar som du kan besöka och köpa frukt från. Annars finns KRAV-märkta och ekologiska i de allra flesta butikerna, även om svenska KRAV-märkta är en bristvara. När du köper KRAV-märkta äpplen, svenska eller utländska, sänder du tydliga signaler både till butikerna och odlarna!

Fördelar med KRAV-märkta äpplen

  • Äpplena får inte besprutas med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel
  • Konstgödsel är inte tillåtet
  • Insekter och vattendrag slipper förorenas av giftiga kemikalier

Mer fakta

Äppel-lista!

Lista över KRAV-märkta äppelodlingar

Reportage

Reportage

Recept

 Fransk äppelpaj - Dinkelgröt med äppelfräs

 
Senast uppdaterad: 2017-09-18