Äppelodlaren Märta:

Märta Johansson

– Jag odlar grönsaker och äpplen tillsammans med min man på vår KRAV-certifierade gård i Blekinge. Just nu blommar våra äppelträd och vi har satt ut humlebon och hyr in bisamhällen av en biodlare. Förhoppningsvis håller det fina vädret i sig, då fungerar pollineringen optimalt – om det är soligt och vindstilla är en massa insekter ute och pollinerar.

– Vi vill jobba med naturen. För oss är det grundläggande att odla utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Naturen är finurlig, om vi kan lära oss hur den jobbar så kan vi nyttja istället för att utnyttja den. Vi är rädda om nyttodjuren som vi ger de bästa levnadsförutsättningarna, då hjälper de oss och äter till exempel bladlöss. Ett sätt att gynna dem är att odla blomsterremsor runt om och som korridorer in i odlingarna. Klassiska insektshotell fungerar också ibland. Ett annat sätt att bekämpa skadeinsekter är att använda feromonförvirrare, alltså lukter som förvirrar insekterna så att de inte parar sig.

– Vi är stolta över våra odlingar och de värderingar vi står för. Det bästa sättet att visa det på är att vara KRAV-certifierade. De hårda kontrollerna som ser till att reglerna följs gör att vi kan vara stolta på riktigt.

Märta Johansson, grönsaks- och äppelodlare på Grönsaker Direkt

Senast uppdaterad: 2017-04-10