Ansvar för de anställda

Olle och Marica

Torfolk Gård ligger vid Klarälven i Värmland. Förutom sylttillverkning har Olle Göransson och Marica Möller en stor grönsaksodling på markerna runt gården.

Grönsakerna säljer de till företag i området och i den egna gårdsbutiken. För att klara det intensiva arbetet med ogräsrensning och skörd tar de hjälp av säsongsarbetare.

- Andrej och Maria från Polen har varit hos oss i minst tio år, berättar Olle. De ramlade in en sommar och undrade om det fanns jobb. Och det gjorde det.
Andrej och Maria fick bo i ett hus på ägorna. När de åkte tillbaka till Polen på hösten undrade de om de kunde komma tillbaka och jobba nästa år. Sedan dess har de återvänt varje sommar. För några år sedan köpte de ett eget hus i trakten. Olle hjälpte till med kontraktsskrivningen.

Förutom Andrej och Maria brukar Torfolk Gård anlita svenska skolungdomar. Förra året kom dessutom ett par tjejer från Polen som arbetade några veckor.
- Vi erbjöd boende, men de ville tälta och såg det lite som semester också. De rensade ogräs men fick lägga upp dagarna som de ville och gick och badade om det var en varm dag och rensade på kvällen istället.

Att tänka socialt ansvar och att ta hand om de som arbetar på gården är viktigt för Olle och Marica.
- De ska ha rimligt betalt, säger Olle. Vi använder Kommunals avtal.

Med stöd av KRAVs checklista kryssar Olle för hur de sociala reglerna följs på gården:
- Checklistan tycker jag är bra! säger Olle. Den är ett sätt att underlätta arbetet och att se till att man följer både KRAVs regler och den svenska lagen, med KRAVs hjälp.

På frågan om det behövs regler för socialt ansvar tycker Olle att:
- Ja, det behövs! För att arbetarna inte ska utnyttjas, vilket uppenbarligen händer på en del håll.
- Det är i och för sig absurt att det ska behövas, tillägger Olle. Men eftersom världen ser ut som den gör behövs det regler för socialt ansvar!

Senast uppdaterad: 2015-06-23