Ambassadörer som vill påverka

Julia Lönnqvist och David Palmhag är KRAV-ambassadörer sedan våren 2013. De jobbar ideellt med att möta konsumenter på marknader och i butiker där de pratar om KRAV.

De är båda intresserade av miljöfrågor och konsumtion.

- Jag ville få kunskap om KRAV. Jag vill påverka åt rätt håll och jag vill hjälpa KRAV på traven, säger Julia Lönnqvist.

David Palmhag läste boken ”Äta djur” av Jonathan Safran Foer.

- Det var ett uppvaknande. Det är kul att kunna påverka själv och påverka andra att välja rätt, säger David Palmhag.

Han tycker det är viktigt att vi vet vad vi äter, att djuren har det bra och att vi är medvetna om hur vår konsumtion påverkar omvärlden.

Båda två köper KRAV-märkta mejeriprodukter samt frukt och grönt när det finns. Samtidigt tycker de att det är viktigt att ha en ödmjuk attityd i mötet med konsumenter. Alla vill själva välja vad de äter.

KRAV står för trygg mat

David Palmhag menar att det kan vara svårt för många konsumenter att välja rätt. 

- KRAV blir en trygghetsstämpel så att vi vet vad vi stoppar i oss, säger han.

I en mataffär möter konsumenter massa olika gröna märken menar Julia Lönnqvist.

- Folk vill veta mer, säger hon.

Hon tycker att det är bra att oberoende certifieringsbolag kontrollerar KRAV-producenter.

- Det är inte alltid dyrare med KRAV, säger David Palmhag. Många lägger flera tusen på väskor och kläder men i matbutiken jagar vi kronor!

Slipper kemikalier

Julia Lönnqvist tycker det är bra att slippa kemikalier i KRAV-märkt mat. 

- Du skulle aldrig hälla fel bensin i en bil, säger hon. När jag köper bananer vill jag inte betala för att stoppa i mig gift, säger Julia Lönnqvist. Då blir det lätt att betala mer för ekologisk mat.

De var båda med under Bondens egen matfestival i Uppsala den 31 augusti-1 september 2013.

- Vi ska synas och ge information om KRAV, säger Julia Lönnqvist.

Alla KRAV-ambassadörer får utbildning om KRAV och ekologisk odling. Totalt finns det 60 utbildade KRAV-ambassadörer över hela landet.

Julia Lönnqvist har länge förespråkat ekologiskt och vegetarisk mat hemma. Hennes mamma har varit svår att påverka men efter att hon gått utbildningen som KRAV-ambassadör under en dag, har hennes mamma börjat lyssna på henne och köpa mer KRAV-märkt mat.

Skillnad på KRAV och EU-ekologiskt

De upplever båda att alla inte känner till på skillnaden mellan KRAV-märkt och ekologiskt. Som att KRAV har tuffare regler än EU-ekologiskt. Bland annat tillåter inte KRAV nitrit i kött vilket EU-ekologiskt gör. Forskning visar att nitrit kan vara cancerframkallande.

- Det finns inga ursäkter längre för att inte köpa ekologiskt. Ju mer man lär sig, desto lättare är det att välja rätt, säger David Palmhag.

Senast uppdaterad: 2017-04-20